De successen en uitdagingen van een inclusieve werkomgeving

8 april 2024
De successen en uitdagingen van een inclusieve werkomgeving

De successen en uitdagingen van een inclusieve werkomgeving

In een wereld waarin diversiteit en inclusiviteit steeds belangrijker worden, staan organisaties voor de uitdaging om een omgeving te creëren die iedereen verwelkomt. Een inclusieve werkomgeving erkent de unieke verschillen en kwaliteiten van elk individu. Hoe pak je dit aan als werkgever? In deze blog zoomt Jos Huijser in op de complexiteit én de schoonheid van inclusiviteit op de werkvloer.

Een spiegel voor onszelf: confrontatie met vooroordelen

Iedereen heeft onbewuste vooroordelen die onze perceptie kleuren. Zo is een veelvoorkomend vooroordeel dat ouderen minder digitaal vaardig zijn, wat natuurlijk lang niet altijd zo is. Jongeren zijn ook niet per definitie lui en onverantwoordelijk en vrouwen zijn niet per se emotioneler en minder rationeel dan mannen. En ja: mannen kunnen niet multitasken, maar vrouwen ook niet. Dit zijn maar een paar voorbeelden van vooroordelen die gebaseerd zijn op ongegronde stereotypen en niet op individuele realiteiten.

Bouwen aan een inclusieve werkomgeving

Het bouwen aan een inclusieve werkomgeving is behoorlijk uitdagend. Het vereist een voortdurende inzet om bestaande vooroordelen te tackelen, diversiteit te omarmen en iedereen te laten bloeien. Aan de ene kant willen we niemand uitsluiten op basis van welk kenmerk dan ook, maar tegelijkertijd kan de aan- of afwezigheid van bepaalde kenmerken relevant zijn voor bepaalde rollen of taken. Zo zie je maar zelden tenger gebouwde uitsmijters van 1,50 meter ‘lang’, zijn er maar verdraaid weinig piloten met hoogtevrees en moet je als badmeester nu eenmaal kunnen zwemmen. Mannelijke lactatiedeskundigen en vroedvrouwen bestaan, maar zijn zeer zeldzaam. Is dat problematisch, of is het logisch dat bepaalde mensen juist die competenties ontwikkelen om deze rollen te vervullen? Het is mooi om blijvend het gesprek binnen je organisatie hierover aan te gaan.

Het evenwicht tussen erkenning en erbij horen

De grootste uitdaging in het creëren van een inclusieve werkomgeving ligt in het feit dat iedereen uniek is. Of het nu gaat om gender, etniciteit, of neurodiversiteit, we willen allemaal erkenning voor die unieke eigenschappen, maar tegelijkertijd willen we dolgraag ergens bij horen. Daar moet je als werkgever een goede balans in vinden. Het waarderen van ieders eigenheid en iedereen het gevoel geven ertoe te doen, dát is de kern van een inclusieve cultuur.

Onderzoek het DNA van je menselijk kapitaal

Om optimaal te profiteren van het potentieel binnen je team, is het dus belangrijk om de verschillen tussen teamleden te (er)kennen. Door open en eerlijk te zijn over de diversiteit binnen je team, kun je kwaliteiten en competenties van elk individu op een positieve manier benutten. Zo kun je je team verrijken en de samenwerking stimuleren. Hoe belangrijk het is om het DNA van je menselijk kapitaal te onderzoeken, daarover schreven we al eerder een blog. Door je menselijk kapitaal serieus te nemen, wordt de kans op een inclusieve en effectieve werkomgeving een stuk groter.

Geïnspireerd?

De afgelopen jaren heeft HRD Groep zich met haar kwaliteitsassessments weten te positioneren in de top 3 van de beste assessmentsbureaus van Nederland. Ben je benieuwd of een teamassessment jouw kan helpen het maximale uit je team te halen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.