Zo zorg je ervoor dat je PE-plan top of mind blijft

Blog /
25 maart 2021
Zo zorg je ervoor dat je PE-plan top off mind blijft

Permanente educatie staat weliswaar voor ‘een leven lang leren’, het betekent niet dat we er ook iedere dag mee bezig zijn. Dat hoeft ook niet, maar voor het succes van een PE-portfolio is het van belang dat het wél top of mind blijft. Hoe doe je dat? Wat ons betreft ligt daaraan een duurzame ontwikkeling ten grondslag.

Wat is een duurzame ontwikkeling?

Eerder schreven we in een blog dat duurzame ontwikkeling, of duurzame gedragsverandering, betekent dat je iets ontwikkelt wat je vaker kunt inzetten. Je ontwikkelt gedrag dat echt onderdeel van je wordt en niet iets is dat blijft zitten in je gereedschapskist. Het is een combinatie van zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling en draait om zicht op je talenten, potentieel, identiteit en zelfbewustzijn.

Tip 1: Hou het praktisch

Voor het PE-plan betekent het dat het belangrijk is dat je de juiste leerdoelen formuleert. Leerdoelen die daadwerkelijk te halen zijn en jou iets gaan opleveren. Hoe je dat doet, schreven we in dit blog. Een goed leerdoel omschrijft iets wat je graag wilt. Dat maakt zo’n leerdoel leuk en haalbaar.

Tip 2: Zoom in op wat je nodig hebt

Vanuit die motivatie kun je vervolgens inzoomen op eventuele obstakels. Zijn er bijvoorbeeld momenten in de tijd waarvan je nu al weet dat die je ontwikkeling in de weg zullen zitten? Zijn er persoonlijke belemmeringen, zoals uitstelgedrag? Door hier van te voren bij stil te staan, kun je oplossingen bedenken. Daarbij kun je ook zeker je omgeving betrekken, bijvoorbeeld een collega of leidinggevende.

Tip 3: Zorg voor tussenstappen, reminders en vier successen

Voorkom dat je wordt ingehaald door de waan van de dag en zet reminders in je agenda om te werken aan je leerdoelen. In sommige gevallen zijn er meerdere stappen nodig om een persoonlijk leerdoel te bepalen. Door te werken met tussenstappen kun je een leerdoel behapbaar maken én kun je tussentijds, bij iedere behaalde tussenstap, zo’n succes vieren. Dat helpt je richting het einddoel en zorgt er bovendien voor dat je gedurende de maanden steeds bezig bent met de ontwikkeling. Top of mind dus!

Tip 4: Betrek een collega of leidinggevende

Naast dat je je omgeving kunt meenemen en betrekken, kun je die ook een ‘echte’ rol geven in het behalen van je doel. Een voorbeeld (bron: NBA): je krijgt tijdens je werk negatieve feedback op jouw financiële analyses van de financieel analist. Je wilt de analyses beter kunnen uitvoeren en gaat daarom twee dagen meelopen met de financieel analist om de kneepjes van het vak te leren. In je reflectie benoem je dat je veel hebt geleerd van de analist over het opstellen van financiële analyses. Je weet nu ook wat hij belangrijk vindt in jouw rapportage. Je hebt het gevoel dat jullie elkaar nu beter begrijpen. Sinds de meeloopdagen krijg je vooral positieve feedback op jouw analyses.

Tip 5: Reflecteer gedurende het jaar

Het nieuwe PE-portfolio kijkt niet meer naar het aantal PE-uren, maar naar jouw output als accountant: de leerdoelen en competenties die je wilt ontwikkelen. Volgens de richtlijnen van de NBA moet je uiterlijk 31 december alle PE-activiteiten afgerond hebben. Daarna heb je nog een maand de tijd om je PE-portfolio af te ronden. Inclusief een evaluatie van hoe je het geleerde hebt toegepast en van wat je niet hebt bereikt dat jaar. Ons advies: wacht niet tot het eind van het jaar met reflecteren, maar doe dit het hele jaar door. Een handige manier is de STARR methode. Op de website van de NBA vind je veel handige informatie hierover.

Meer weten? Bekijk dan gerust eens de website van het NBA of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Naar ons trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.