Juridische teksten schrijven? Verlies je niet in de details
Of het nu gaat om een juridisch advies, het toekennen van een vergunning of om een verweerschrift, het schrijven van juridische teksten kan voor de nodige hoofdbrekens zorgen. In deze blog geeft onze schrijftrainer Margriet de Groot een aantal tips voor het schrijven van doeltreffende juridische teksten.
Verloren in de details
Als rechter, bedrijfsjurist of juridische medewerker – of dat nu bij een rechtbank, gemeente, advieskantoor of een rechtsbijstandsverzekeraar is – moet je vaak juridische teksten schrijven. Inhoudelijk weet je natuurlijk heel goed waar je het over hebt, maar hoe krijg je het ook overtuigend en duidelijk op papier? Vooral als jouw lezer minder juridisch onderlegd is als jij? Je hebt al snel de neiging om de lezer helemaal mee te nemen. Neem een reactie op een bezwaarschrift. Vaak begin je met de feiten, om vervolgens over te gaan op hoe het juridisch in elkaar steekt en je besluit met het standpunt. Heel groots en meeslepend, maar geloof me, veel lezers zijn allang voor de conclusie afgehaakt, die raken hopeloos verloren in al die details. Maar wat kun je dan wel doen?
1) Begin met het eind
Draai de boel eens om. Begin met de conclusie, dan is je lezer direct getriggerd. De conclusie is namelijk je belangrijkste boodschap. En daar is je lezer vooral in geïnteresseerd. Bedenk dus wat de kern is van wat je wil vertellen en ga dan pas verder met de onderbouwing.
2) Durf juridisch jargon los te laten
Hoe leg je mondeling iets juridisch uit? Denk daar eens aan tijdens het schrijven. Je gebruikt dan vaak automatisch eenvoudige zinnen, maakt informatie niet te abstract en gebruikt zo min mogelijk juridisch jargon. Leg ook in teksten in gewone-mensentaal uit wat je bedoelt. Door aan te sluiten bij de taal van de lezer, bereik je veel beter je doel: de lezer goed informeren én overtuigen. Dat is immers wat je wil.
3) Zie de AVG als hulpmiddel
Veel juristen zien de AVG als enorm lastig: zij voelen zich belemmerd in de communicatie, omdat ‘je ‘niets meer mag zeggen’. Draai ook dat eens om: bedenk niet wat je niet mág zeggen, maar wat je ‘moet’ zeggen. Want wat zeg je eigenlijk precies als je bijvoorbeeld benoemt dat iemand schizofreen is, of een hernia heeft? Als je iemand een voorziening toekent, gaat het erom dat je onderbouwt waarom je deze toekent. Concreet benoemen welke belemmeringen iemand ervaart, is dan meestal veelzeggender dan het ziektebeeld noemen. Ook hier geldt: als je teruggaat naar de basis, zijn deze persoonsgegevens vaak helemaal niet nodig. Het gaat erom dat iemand bijvoorbeeld niet meer zelfstandig de bovenverdieping kan bereiken – om maar iets te noemen – en dat dat veroorzaakt wordt door een hernia, doet eigenlijk niet ter zake. Zo maak je van de AVG een hulpmiddel om nog concreter en krachtiger je conclusie te onderbouwen.
Nog even in het kort
Geïnspireerd
Heb je behoefte aan meer tips? Tijdens onze training Juridische Teksten krijg je in een paar praktische stappen handvatten om efficiënt overtuigende, duidelijke juridische teksten te schrijven. Zo breng je niet alleen de juridische inhoud juist over, maar overtuig je je lezer ook. Door jouw krachtige argumentatie én omdat hij of zij precies begrijpt wat je bedoelt. Voor de training vragen we cursisten om eigen teksten mee te nemen. Teksten waar je moeite mee hebt, maar juist ook teksten waar je trots op bent. Door zo te werken, gaan onze trainingen altijd precies over de teksten die jij zelf schrijft in de praktijk. En word je je bewust van wat je al goed doet en van waar nog uitdagingen liggen. Wil je meer weten over onze training ‘Juridische Teksten’? Op onze website vind je een gedetailleerd programma, je leest wat het je oplevert én je vindt er de data en locaties. Op maandag 14 maart is de eerste training van 2022.