Integriteitsdilemma? Zo ga je daarmee om

Blog /
22 mei 2023
Integriteitsdilemma? Zo ga je daarmee om

Integriteitsdilemma? Zo ga je daarmee om

In een eerdere blog spraken we over de rol van cultuur en over het belang van bewustzijn bij integer handelen. In deze blog kijken we naar de rol van morele oriëntaties en karakter en geven we een concreet voorbeeld.

Morele oriëntaties

Iedereen heeft een andere morele oriëntatie. Dat heeft te maken met je persoonlijkheid en de situatie waarin je bent opgegroeid. Er zijn vier morele oriëntaties: de affectieve oriëntatie, de rationele – overdenkende – oriëntatie, de sentimentoriëntatie en de regeloriëntatie. In deze blog neemt Jos Huijser, Human Capital Expert, de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië als voorbeeld om deze stijlen te illustreren.

Geen goed of fout

Er is geen goed of fout als het gaat om morele oriëntaties. Iedereen kijkt simpelweg anders tegen de wereld aan. Het is goed om je eigen oriëntatie te kennen om zo meer bewust te zijn van je eigen handelen en welke risico’s hierbij komen kijken. Bij een affectieve oriëntatie ben je bijvoorbeeld sneller geneigd om emotioneel te reageren. Dat zou je ertoe kunnen verleiden de regels te overtreden.

Integriteit in de praktijk

Een voorbeeld. Je krijgt budget om in Afrika een ziekenhuis te bouwen, maar in jouw organisatie geldt een zero-tolerance-beleid als het gaat om fraude. Vervolgens kom je in Afrika en daar krijg je te horen dat er enorm veel criminaliteit is in de buurt waar het ziekenhuis neergezet wordt. Maar…. als je naast het ziekenhuis een schooltje bouwt, heb je van hen niets te vrezen. Wat doe je dan? Iemand met een voorkeur voor een rationele oriëntatie zegt: dit is fraude, dus er komt geen ziekenhuis. Heb je een voorkeur voor een affectieve oriëntatie, dan zul je geneigd zijn te zeggen: zo werkt het hier nu eenmaal, als er geen ziekenhuis komt, gaan er mensen dood, dus dan ook maar een schooltje. Begrijpelijk, maar in het laatste geval overtreed je wel de regels en hou je je niet aan het zero-tolerance-beleid. Maar maakt deze overtreding je een slecht mens? Het is niet aan ons om daarover te oordelen, maar het voorbeeld geeft wel aan dat het niet heel zwart-wit is.

Karakter, voorkeur en cultuur

Hoe goed ken jij jezelf in lastige, morele dilemma’s, zonder duidelijk goed of fout? Wat is je neiging vanuit je karakter, wat is jouw morele oriëntatie en in welke bedrijfscultuur beweeg je je? Inzicht in je talent en valkuilen ten aanzien van integer handelen kan je helpen uit de fout te blijven en nog meer bij te dragen aan een integere organisatiecultuur. Ben je bijvoorbeeld assertief en weerbaar genoeg om integer te blijven handelen in een omgeving waarbij er op informele macht wordt ingezet?

Integriteit als te ontwikkelen competentie

Kortom, integriteit begint bij het kennen van jezelf, het begrijpen van je omgeving en het bewustzijn van je eigen gedrag. Het is geen kwestie van wel of niet, het is een te ontwikkelen talent, een competentie waar je aan kunt werken. Zo kun je zorgen dat je medewerkers integer blijven handelen en voorkom je integriteitsdilemma’s. Is integriteit een belangrijk topic binnen jouw organisatie? Zet dan eens een integriteitsassessment in om de kansen en valkuilen in jullie organisatie inzichtelijk te krijgen. Bij individuen en/of bij je organisatie als geheel. Zodra je medewerkers zich bewust zijn van de verbeterkansen, kun je trainingen inzetten om integriteit bij morele dilemma’s te verstevigen.

Meer weten?

Ben je benieuwd of een integriteitsassessment of een trainingsmodule persoonlijke integriteit jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We maken graag een voorstel op maat.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.