Integriteit. Het begint allemaal bij bewustzijn

9 mei 2023

Integriteit. Het begint allemaal bij bewustzijn

Integriteit is een belangrijk onderwerp in organisaties, maar rust ook een taboe op. Door integriteit niet te zien als karaktereigenschap, maar als een competentie waaraan je kunt werken, kun je de integriteit van je medewerkers bevorderen. In deze blog bespreken we waar je aandacht voor moet hebben als het gaat om integriteit.

Integriteit een taboeonderwerp

Wie het nieuws volgt, weet dat integriteit een steeds belangrijker wordend onderwerp is in organisaties. Tegelijkertijd is het ook een taboeonderwerp. Mensen worden nu eenmaal niet graag aangesproken op hun integriteit, uitzonderingen als narcisten, machiavellisten en psychopaten daargelaten. Zoals Jos al schreef in een eerdere blog, zullen er maar weinig mensen zijn, die zichzelf niet integer vinden.

Integriteit als talent

Het is moeilijk om aan de integriteit in je organisatie te werken, als het een taboeonderwerp is. Je kunt dit doorbreken door integriteit niet te zien als karaktereigenschap, maar als een competentie die je kunt blijven ontwikkelen. Zo heeft de één meer talent voor integriteit dan de ander, waar op zich niets verkeerd aan is. Maar als je je te weinig bewust bent van je eigen valkuilen, of als je je integriteitsspier niet genoeg hebt ontwikkeld, kun je tegenwoordig zomaar in de problemen raken.

Cultuur is medebepalend

Vervolgens is integriteit ook cultuurbepaald. Er zijn landen waar steekpenningen heel normaal zijn, of waar het gebruikelijk is dat een stamoudste wordt omgekocht zodat een doel kan worden gerealiseerd. In Nederland noemen we dat corruptie. Het kan goed zijn dat bij werkgever x iets gewoon is, terwijl dat bij werkgever y een absolute no-go is. Integriteit is dus ook cultuurgevoelig en kan afhankelijk zijn van normen en waarden die gelden in verschillende bedrijfsculturen.

Integer handelen begint bij bewustzijn

Integer handelen begint bij bewustzijn. Er zijn flink wat mensen die niet integer handelen, maar zich daar totaal niet bewust van zijn. Wanneer iemand je ervan bewust maakt, dat het eigenlijk fraude is, denk je misschien wel twee keer na voor je nog eens zoiets doet. Wil je integriteit bevorderen, dan helpt het dus als je je medewerkers bewustmaakt van hun eigen handelen.

Meer weten?

In onze volgende blog kijken we naar de rol van morele oriëntaties en karakter en geven we een concreet voorbeeld van een integriteitsdilemma en mensen met verschillende oriëntaties daarmee om gaan. Ben je nu al benieuwd of een integriteitsassessment of een trainingsmodule persoonlijke integriteit jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We maken graag een voorstel op maat.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.