Duurzame gedragsverandering. Zo begin je

Blog /
13 juli 2022
Duurzame gedragsverandering. Zo begin je

Duurzame gedragsverandering. Zo begin je

In een eerdere blog keken we wat er nodig zou zijn om de filezwaarte te doen afnemen. De vijf sleutels die daarbij een rol spelen, zijn natuurlijk ook cruciaal bij het bewerkstelligen van andere duurzame gedragsverandering. Of het nu gaat om het vaker pakken van de fiets of om het geven van feedback, het begint allemaal met het aanleren van kennis en vaardigheden.

Vijf sleutels

Er zijn vijf sleutels om te zorgen dat je medewerkers de drijvende kracht worden achter organisatieverandering. Dat geeft de grootste kans dat veranderingen wel omarmd worden. De eerste sleutel is het aanleren van kennis en vaardigheden, gevolgd door gedrag, motivatie, zelfeffectiviteit en omgevingsfactoren.

Aanleren van kennis en vaardigheden

Gedragsverandering begint dus met de juiste kennis en vaardigheden. Immers, om nieuw gedrag te kunnen vertonen, moet je eerst weten hoe iets moet. Wandelen en fietsen kan vrijwel iedereen, en de bus of de trein pakken, wil ook nog wel lukken. Maar als je bijvoorbeeld wil dat je medewerkers leren hoe ze elkaar constructieve feedback geven, dan moet iemand ze eerst vertellen hoe dat werkt. Dat gaat in twee stappen. Eerst moet nieuwe informatie in ons brein worden opgeslagen: je moet gaan snappen hoe feedback geven werkt. Daarna moet het ook weer opgeroepen worden op het moment dat dat nodig is: je moet het in de vingers krijgen. Hoe goed je iets nieuws opslaat en weer oproept, hangt grotendeels af van de manier waarop je het leert. Effectief leren gebeurt als je actief betrokken bent, meerdere zintuigen gebruikt, het nieuw geleerde koppelt aan bestaande kennis, het herhaalt én de koppeling naar de toepassing maakt.

In het kort

✓ Betrek medewerkers actief bij het leren, dat heeft meer effect dan passief informatie opnemen.
✓ Zorg dat medewerkers het geleerde direct kunnen toepassen. Hoe vaker ze hun nieuwe kennis en vaardigheden oproepen, hoe beter ze het zullen onthouden.
✓ Varieer in de manier waarop je informatie presenteert tijdens een verandertraject.
✓ Laat medewerkers de nieuwe kennis en vaardigheden koppelen aan dingen die ze al weten of kunnen.
✓ Herinner medewerkers op de werkvloer steeds aan de nieuwe kennis en vaardigheden die ze hebben opgedaan.
✓ Stimuleer medewerkers na een training om te reflecteren op wat ze geleerd hebben en hoe ze dat in de praktijk gaan brengen.

Onderzoek alle factoren

Elke verandering is moeilijk, zo werkt het ook voor veranderingen binnen organisaties, of het nu gaat om je medewerkers uit de auto te krijgen, om ze beter feedback te laten geven aan elkaar of om efficiënt samenwerken. Wil je weten wat je als leidinggevende kunt doen om op een positieve manier aan duurzame gedragsverandering te werken, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. In onze volgende blogs zoomen we in op de andere vier sleutelfactoren, want als een ervan negatief is, dan wordt het moeilijker om de verandering te laten beklijven. Zonde!

Meer weten?

Wil je meer weten over deze inzichten over duurzame gedragsverandering? Download dan hier ons whitepaper ‘Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering. Wil jij nu al aan de slag met duurzame gedragsverandering binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Mail naar info@hrdgroep.nl of bel ons op 030 69 111 38.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.