Duurzame gedragsverandering hangt mede af van omgeving
Duurzame gedragsverandering hangt mede af van omgeving
Om een verandering succesvol te laten zijn, moeten je medewerkers de verandering daadwerkelijk omarmen. Er zijn vijf factoren die daarop van invloed zijn. In onze vorige blogs keken we al naar het aanleren van kennis en vaardigheden, naar de invloed van attitudes, naar de rol van motivatie en naar zelfeffectiviteit. In deze blog kijken we naar de omgeving. De context waarin iemand zit heeft namelijk ook een belangrijke invloed op duurzame gedragsverandering.
Geloof in je eigen kunnen
Je medewerkers kunnen de vaardigheden hebben om bepaald gedrag te laten zien, positief tegenover dat nieuwe gedrag staan, de motivatie hebben om het daadwerkelijk uit te voeren, en ook nog eens geloven dat ze het daadwerkelijk kunnen, maar als de omgeving de verandering tegenwerkt, zullen ze nog steeds het gewenste gedrag niet laten zien.
Zes factoren van invloed binnen de omgeving
Onderzoek laat zien dat er binnen de omgeving zes factoren van invloed zijn of iemand een bepaald gedrag uitvoert. Dat begint met de mogelijkheden: hebben je medewerkers wel de tijd en de materialen om het gewenste gedrag uit te voeren? Vervolgens is ondersteuning door zowel leidinggevende als collega’s heel belangrijk. Als de leidinggevende niet helder laat blijken dat het nieuwe gedrag belangrijk is, is de kans dat medewerkers het uitvoeren heel gering. Voor collega’s geldt niet alleen dat ze elkaar moeten ondersteunen, het is ook belangrijk dat ze van elkaar zien dat het nieuwe gedrag wordt uitgevoerd. Vervolgens is het zaak dat er positieve consequenties zijn voor het toepassen van het nieuwe gedrag en negatieve voor het niet toepassen. Negatieve consequenties hoeven niet per se straffen te zijn, een negatieve beoordeling of minder kans op promotie. Het kan ook bestaan uit opbouwende feedback of aansporingen. Tenslotte is er nog het belang van de zogenaamde toepassingsgerichte groepsnorm. Wat is de norm voor de omgang met dat wat geleerd wordt? Hoe zorg je dat het normaal wordt om in het dagelijks werk met het nieuwe gedrag aan de slag te gaan. Door extra aandacht te besteden aan de hiervoor genoemde omgevingsfactoren kun je invloed uitoefenen op de groepsnorm. Natuurlijk kun je ook een externe partij inschakelen om met de groep de bestaande norm uit te dagen, ter discussie te stellen en om een nieuwe groepsnorm te stellen.
In het kort
✓ Zorg dat medewerkers extra tijd krijgen om het nieuwe gedrag uit te voeren.
✓ Zorg tegelijkertijd dat er geen factoren zijn die medewerkers juist beletten het gewenste gedrag uit te voeren.
✓ Laat blijken dat jij als leidinggevende het nieuwe gedrag belangrijk vindt en moedig dit aan bij medewerkers.
✓ Geef positieve feedback aan medewerkers die het gewenste gedrag laten zien.
✓ Geef opbouwende feedback of aansporingen als medewerkers het gewenste gedrag niet laten zien.
✓ Neem het nieuwe gedrag op als beoordelingscriterium voor het functioneren van medewerkers.
Alle vijf de sleutels even belangrijk
Elke verandering is moeilijk. Dat bleek wel uit onze blog over (minder) filerijden. Binnen organisaties werkt het net zo, bijvoorbeeld als het gaat om organisatieverandering of om collega’s elkaar waardevolle feedback te laten geven. Wil je weten wat je als leidinggevende kunt doen om op een positieve manier aan duurzame gedragsverandering te werken, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. In onze volgende blog kijken we nog even terug op alle vijf de sleutelfactoren. Want alleen door alle vijf de factoren aandacht te geven, zal verandering werkelijk landen en dat is natuurlijk wat uiteindelijk je doel is.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze inzichten over duurzame gedragsverandering? Download dan hier ons whitepaper ‘Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering’. Wil jij nu al aan de slag met duurzame gedragsverandering binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Mail naar info@hrdgroep.nl of bel ons op 030 69 111 38.