De sleutel tot talentontwikkeling
De sleutel tot talentontwikkeling: erkenning en ondersteuning van unieke leerbehoeften
In organisaties waarin diversiteit en inclusiviteit hoge prioriteit hebben, voldoen generieke trainingsmodellen niet meer. Medewerkers gedijen goed op een benadering die hun unieke kwaliteiten en leerbehoeften erkent en ondersteunt. Dit is niet alleen belangrijk voor hun persoonlijke groei en welzijn, maar ook voor de algehele prestaties en ontwikkeling van organisaties. In deze blog vertelt Inge Pellis, assessmentpsycholoog en trainer bij HRD Groep, hoe je kunt bijdragen aan een cultuur die de diverse leerbehoeften van medewerkers erkent, respecteert en actief ondersteunt om talentontwikkeling naar een hoger niveau te tillen.
De kracht van diversiteit in leerstijlen
In een wereld waarin iedereen verschillend is – en ook mag zijn –, is het belangrijk dat organisaties in staat zijn om in te spelen op diverse leervoorkeuren. De vijf leervoorkeuren, zoals geïdentificeerd door Manon Ruijters, kennen de meesten van ons wel: kunst afkijken, participeren, kennis verwerven, oefenen en ontdekken. Naast deze bekende voorkeuren zijn er echter ook specifieke kenmerken die een rol spelen in hoe mensen leren. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld heel creatief, zij leren het best als ze bezig zijn met brainstormen van ideeën of strategisch denken. Anderen hebben juist meer behoefte aan structuur en duidelijkheid.
Inclusief leren: van theorie naar praktijk
Hoe werkt dat in de praktijk? Stel dat medewerker Bo veel behoefte heeft aan structuur en duidelijkheid. Zij gedijt het best en leert het makkelijkst in een omgeving waarin communicatie helder is en tijdskaders duidelijk zijn en de tijd krijgt om zich aan nieuwe situaties aan te passen. Als je weet dat Bo die behoeften heeft, kun je als organisatie haar daarbij ondersteunen. Door in te spelen op deze uiteenlopende behoeften en leervoorkeuren, kunnen organisaties niet alleen individuele medewerkers helpen hun potentieel maximaal te benutten, maar ook als organisatie als geheel effectiever en efficiënter functioneren. De grote vraag is natuurlijk: hoe achterhaal je die behoeften en voorkeuren van je medewerkers?
Zo ontdek je de kernkwaliteiten van je medewerkers
Wij hebben onlangs onze dienstverlening verder aangescherpt, zodat we organisaties nog beter kunnen ondersteunen in het bevorderen van inclusiviteit op de werkvloer. Naar aanleiding van een diepgaand onderzoek ontwikkelen we een nieuwe vragenlijst, die we kunnen inzetten tijdens assessments. Op basis van het advies dat we daarna uitbrengen, helpen we organisaties een werkomgeving te creëren waarin medewerkers optimaal kunnen presteren, leren en zich ontwikkelen. Onze assessments zijn natuurlijk niet nieuw, maar met deze toevoeging hebben we onze dienstverlening nog verder verrijkt.
Geïnspireerd?
Onze assessments worden goed gewaardeerd door de diepgang en de coachende insteek. De afgelopen jaren heeft HRD Groep zich met haar kwaliteitsassessments weten te positioneren op nummer vier van de beste assessmentsbureaus van Nederland. Wil je ontdekken hoe een op maat gemaakte aanpak van talentontwikkeling jouw organisatie kan transformeren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.