Blijf verbonden met je mensen

22 juli 2020
Blijf verbonden met je mensen ten tijde van corona | HRD Groep

Leiding geven aan een team dat volledig op afstand werkt. Dat is wel even anders dan we gewend zijn. Hoe weet je of het goed gaat met je mensen? Of taken kunnen worden uitgevoerd? Onze operationeel manager Lot van Brakel deelt haar ervaringen van de afgelopen maanden in een blog. Verbonden blijven met je mensen is volgens Lot de sleutel.

Geen persoonlijk contact

Zelf ervaar ik dat een groot gedeelte van verbondenheid plaats vindt in persoonlijk contact. Dus op kantoor, face-to-face. Nu ineens zitten mensen niet meer op kantoor, maar de hele dag alleen achter hun scherm. In hun eentje. Dan is er ook nog het feit dat veel mensen energie halen uit het contact met anderen. En als je dan ineens thuis zit, al dan niet in combinatie met de zorg voor kinderen, en je mist contact met collega’s, dan kunnen de muren op den duur echt op je af komen. Het kan zorgen voor stress of zelfs burnout-achtige klachten. Missen van persoonlijk contact is wat mij betreft een aspect dat we heel serieus moeten nemen.

Vraag hoe het echt met ze gaat

Ik ben oprecht verrast door hoe blij mijn medewerkers worden door alleen al het simpele feit dat ik bel. Daaruit maak ik op dat in deze tijd elkaar alleen even horen of zien via een scherm veel voor ons als mens doet. Ik probeer dan ook iedere week minimaal één keer met iedereen te bellen. Dan heb ik het niet alleen over werkgerelateerde dingen. Ik vraag ook hoe met ze zelf gaat, met de partner en familie. Hoe ze het allemaal regelen. Het is zo belangrijk om daar aandacht aan te geven. Soms plan ik ook gesprekken in om het alleen daarover te hebben, en dus niet over werk. Dat deed ik voorheen op kantoor ook, even informeren hoe het met iemand gaat. Vanuit huis blijf ik dat doen. Laatst kreeg ik van een collega terug dat ze het fijn vond dat ik dat persoonlijke contact nu ook in stand hou.

Schouderklopje

Misschien is wekelijks bellen niet voor iedereen weggelegd. Ik hoorde laatst van een vriendin dat zij nog niet één keer was gebeld, terwijl zij toch ook thuis zit met een klein kindje en haar werk zo goed mogelijk probeert door te laten gaan. Niemand die haar een schouderklopje geeft. Net als mijn vriendin vind ik dat jammer om te horen, het is een kleine moeite. Tegelijkertijd besef ik dat er leidinggevenden zijn die deze situatie lastig vinden. Die misschien wel meer comfortabel zijn bij sturing op het proces of output. Kijk dan eens of iemand binnen de organisatie, een HR professional bijvoorbeeld of een teamlid, die persoonlijke ‘kant’ op zich kan nemen. Die ervoor zorgt dat iedereen blijft aangehaakt en het welzijn van je mensen monitort. Lees ook ons blog over leidinggeven zonder fysiek contact.

Virtuele kop koffie

Laatst zei iemand tegen me het zo jammer te vinden dat we niet even een kop koffie kunnen drinken. Kort daarna plande ik een koffie-afspraak in haar agenda. Ik snap natuurlijk wat ze bedoelde, maar tegelijkertijd moeten we ook dealen met de situatie. Dus kunnen we wat mij betreft heel goed een kwartiertje pauze inlassen en een virtuele kop koffie drinken met collega’s. Misschien is dat nu wel belangrijker dan ooit.

Stel je zelf ook kwetsbaar op

Tot slot heb ik gemerkt dat het mij helpt zelf eerlijk en open te zijn. Ik vind de situatie ook niet altijd fijn. Door mij daarin kwetsbaar op te stellen en dat eerlijk te zeggen, nodig ik mensen uit hetzelfde te doen. Dat betekent niet dat ze het natuurlijk ook doen, maar de deur staat in elk geval open. En volgens mij is dat het belangrijkste als het gaat om verbonden blijven met je personeel.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.