Persoonlijke ontwikkeling in coronatijd
Corona heeft in een keer alle regels rondom persoonlijke ontwikkeling veranderd. Daarmee bedoelen we niet zozeer ontwikkelen op kennisniveau, maar op gedragsniveau. Maar nieuwe regels of niet: persoonlijke ontwikkeling hoeft niet stil te staan. Door het bieden van de juiste tools en de nodige stimulatie kun je ervoor zorgen dat medewerkers zich willen ontwikkelen.
Natuurlijk feedbackmomenten ontbreken
De meest belangrijke factor op dit moment is het thuiswerken. Daardoor missen we veel natuurlijke momenten van feedback die we krijgen in contact met klanten, leidinggevenden en collega’s. Die momenten zijn vaak de impuls tot ontwikkelen. Het mooie is echter: als mens blijven we altijd bereid om ons te ontwikkelen. Dat zit in onze natuur en is een fundamentele behoefte. Als je dát als organisatie beseft en zorgt voor de juiste inrichting van feedback, dan kun je ook in deze tijd zorgen dat medewerkers zich kunnen en blijven ontwikkelen. Het inrichten van feedbackmomenten en persoonlijk contact kun je bijvoorbeeld doen met een tool ertussen.
Creëer de impulsen die leiden tot persoonlijke ontwikkeling
Er zijn online verschillende mogelijkheden. Van eenvoudige apps tot uitgebreide online 360-graden feedbacktools. Die kun je bijvoorbeeld inzetten om klantgesprekken of onderlinge sessies met elkaar te evalueren. Medewerkers geven elkaar feedback door het toekennen van sterren, het beantwoorden van ja/nee- én open vragen. Door dat laatste krijgen medewerkers kwalitatieve feedback. Waardevolle informatie waarmee medewerkers op hun eigen functioneren kunnen reflecteren en hun ontwikkelpunten kunnen bepalen. Ook kun je werken met online tests, zelfscans of assessments. De resultaten en rapportages leveren medewerkers input over wat goed gaat, wat beter kan en waarop ontwikkelpotentieel zit.
De grootste valkuil op dit moment
Op dit moment vragen we veel van elkaar. We passen ons gedrag aan, gaan niet meer naar kantoor, de inhoud van het werk is anders, we moeten op een andere manier communiceren. Er wordt zoveel van medewerkers gevraagd, dat we vergeten dat er ook nog zoiets is als persoonlijke ontwikkeling. Maar het punt is: we hebben voorlopig nog met deze situatie te maken. Persoonlijke ontwikkeling is echt een fundamentele behoefte. Zet het daarom als leidinggevende of HR-professional op de agenda. Denk na over de toekomst van de organisatie, het aannemen en behouden van mensen, gewenste ontwikkelingen en duurzame gedragsveranderingen. Laat dat niet allemaal vallen onder de druk van de coronamaatregelen.
Onze boodschap: ga ermee aan de slag
Door de coronacrisis ligt het gevaar op de loer dat we alleen kijken naar de korte termijn. Hou de lange termijn in het oog en geef medewerkers de kans om te blijven ontwikkelen. Besef dat de natuurlijke momenten van feedback, die de basis zijn van ontwikkeling, er nu niet zijn. Daarom is het belangrijk om feedback zo in te inrichten, dat het in het werkproces wordt ingebouwd en door de organisatie wordt gefaciliteerd. Zeker nu we voorlopig nog wel even thuiswerken. Zo stimuleer je medewerkers om aandacht voor hun persoonlijk ontwikkeling te blijven houden.