Zo maak je van je meningsverschil een vruchtbare discussie

30 augustus 2023
Zo maak je van je meningsverschil een vruchtbare discussie

Het verschil tussen herrie en een ware woordenwisseling

‘Als mensen het met me eens zijn, voel ik altijd dat ik ongelijk moet hebben.’

– Oscar Wilde

Veel mensen hebben bij het woord ‘debat’ de associatie met herrie in de hut, maar een debat hoeft geen chaos te veroorzaken. Een goed debat, is een gestructureerde discussie die draait om één onderwerp. Tijdens een debat worden standpunten grondig besproken, versterkt en geanalyseerd, zodat teams, bestuurders en organisaties weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Een debat vraagt om argumenten en onderbouwing

Toch gaat een debat verder dan alleen het uiten van meningen; het vraagt om argumenten en onderbouwing. Als je dat goed doet, ontstaat een cultuur van openheid waarin alles bespreekbaar is. Vaak vermijden we meningsverschillen binnen teams en organisaties om de lieve vrede te bewaren. Maar ironisch genoeg kan een goed debat juist verbindend werken. Het toont dat meningsverschillen niet persoonlijk zijn en dat het gezamenlijke doel belangrijker is.

Inhoudelijk, open en verbindend

Een succesvol debat schaadt de relatie niet. Als alle partijen zich aan de regels houden, richten de discussies zich op argumenten en feiten, niet op personen. Dit betekent dat je na afloop niet alleen gewoon weer als collega’s uit elkaar gaat, maar ook dat je rijker aan inzichten bent geworden. Een goed debat versterkt niet alleen het onderlinge begrip, maar ook de teamdynamiek.

Debatteren = Presenteren + Reageren

Een debat draait om een dynamiek tussen voorstanders, tegenstanders en het publiek dat beslist. De eerste twee heb je nodig voor wat wrijving, de derde zodat er iemand is die kan beslissen wie het grootste gelijk heeft. Om effectief te debatteren heb je twee essentiële vaardigheden nodig: overtuigend presenteren en tactvol reageren op kritische tegenstanders.

Naar succesvolle teamdiscussies, betere besluitvorming en een verbeterde teamdynamiek

Benieuwd hoe je meningsverschillen kunt omzetten in constructieve debatten? Met onze publicatie ‘Pittig discussiëren. In debat met or, bestuurder en achterban’ leer je de kunst van effectief debatteren en versterk je communicatievaardigheden. En dat is zeker niet alleen waardevol voor debatten met or, maar voor iedereen die stappen wil zetten richting succesvolle teamdiscussies, betere besluitvorming en een verbeterde teamdynamiek.

Vraag hier de publicatie aan

Onze trainingsgids

Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod trainingen, e-learnings en e-coachings.

Bekijk onze trainingsgids

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.