Selectieassessment

Wat is een selectieassessment?

Een selectieassessment resulteert in een valide voorspelling of een sollicitant geschikt is voor een functie. Hierbij gaat het niet alleen om opleiding en ervaring, maar ook om competenties die voor de functie van belang zijn. Denk daarbij aan competenties als politiek- en bestuurlijke sensitiviteit, overtuigingskracht of samenwerkingsgerichtheid. Behalve een geschiktheidsadvies voor de functie onderzoeken we ook wat de kwaliteiten van de kandidaat zijn, en hoe hij of zij zich volgens ons het beste verder kan ontwikkelen, passend bij wie hij of zij is, binnen of buiten de functie.

selectieassessment - hrd groep

Aanpak selectieassessment

Voorafgaand aan het assessment voeren wij een uitgebreid intake gesprek met de opdrachtgever om een volledig beeld te vormen van de functie en de context waarbinnen de functionaris opereert. Dit is meestal een leidinggevende of iemand van HR. De uitkomsten van de intake vertalen we naar functie competenties. Deze vormen de meetlat waarlangs we het assessment inrichten.

Een selectieassessment kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • een persoonlijkheidsonderzoek
  • cognitieve capaciteitentests
  • een interview met een psycholoog
  • rollenspelen met een acteur
  • een praktijkcasus
  • een analyse opdracht
  • een planningsoefening
  • een schrijfopdracht

De online vragenlijsten en testen maakt de kandidaat thuis. Het interactieve gedeelte duurt ongeveer een dagdeel en vindt plaats bij ons op kantoor of, indien gewenst, op een andere locatie. De resultaten en het advies bespreken wij uitgebreid met de kandidaat na en koppelen we terug in de vorm van een rapportage. Na akkoord van de kandidaat sturen wij het rapport door naar de opdrachtgever.

Heb je vragen of wil je meer informatie over ons selectieassessment?

Neem contact op

Wij bieden verschillende soorten assessments, waarbij elk assessment maatwerk is.

Overzicht assessmentprogramma’s

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.