Ontwikkelassessment

Het potentieel in kaart brengen

Wanneer zet je een ontwikkelassessment in?

Een ontwikkelassessment zet je in bij talent- en loopbaanontwikkeling. Dat kan zowel bij instroom als onderlegger voor een persoonlijk groeitraject, als ook bij medewerkers die onderzoeken wat hun volgende loopbaanstap is, of bijvoorbeeld twijfelen over een horizontale of verticale stap meer aansluit op hun talent. Een ontwikkelassessment geeft een goed beeld van de kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel van een medewerker of sollicitant.

Wat levert een ontwikkelassessment op?

Deelname aan een ontwikkelassessment helpt de deelnemer zich meer bewust te worden van eigen sterktes en drijfveren, en resulteert in een uitgebreid rapport over talenten, ontwikkelpunten, motivatie en de mate van ontwikkelbaarheid. Het rapport bevat naast de assessment uitkomsten ook een persoonlijk ontwikkelplan en is vaak het vertrekpunt voor een persoonlijk begeleidingstraject, bestaande uit activiteiten als training of coaching. Soms worden de scores in het rapport als nulmeting gebruikt, om de ontwikkeling van de deelnemer in de periode erna te kunnen monitoren.

Direct weten wat we voor jou kunnen doen?

Neem contact op

Wij bieden verschillende soorten assessments, waarbij elk assessment maatwerk is.

Overzicht soorten assessments

selectieassessment - hrd groep

Waarom een assement bij HRD Groep volgen

 • Persoonlijke benadering en coachende opzet van een assessmentdag
 • Sterke focus op talent en ontwikkelbaarheid vanuit wetenschappelijk en systemisch perspectief
 • Evidence based instrumenten en objectieve manier van beoordelen
 • Vakbekwame psychologen met relevante (leidinggevende, professionele, commerciële, advies-,…) ervaring hebben
 • Veel kennis over ontwikkeling van mensen en teams in organisaties
 • Flexibele samenwerking met opdrachtgevers en kandidaten
 • NIP registratie, COTAN, Certificate of Excellence (beoordeling: 8.6)

 

 

Hoe ziet een ontwikkelassessment eruit?

Een ontwikkelassessment kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 • een persoonlijkheidsonderzoek
 • drijfverentests
 • cognitieve capaciteitentests
 • een interview met een psycholoog
 • rollenspelen met een acteur
 • een praktijkcasus
 • een analyse opdracht
 • een planningsoefening
 • een schrijfopdracht

Benieuwd naar hoe een assessment verloopt van aanvraag tot evaluatie én wat de kandidaat krijgt ter voorbereiding?

Assessment proces

Case van een tevreden klant

Precedent: Waterleidingbedrijf

Vraag: Vergroten van binding, betrokkenheid en effectiviteit van medewerkers, waterleidingbedrijf.

Een waterleidingbedrijf heeft door de jaren heen veel geïnvesteerd in verdere verbetering van de drinkwaterkwaliteit, de aantrekkelijkheid van de duinen en een beter en meer klantvriendelijke dienstverlening. De organisatie blijft zoeken naar (nieuwe) oplossingen en mogelijkheden voor drinkwater en natuur, ook om bij te kunnen dragen aan een duurzame toekomst met betrekking tot een beter beheer van de waterketen. Dit is een kennisintensieve bezigheid en het succes van de organisatie hangt sterk af van de ervaring, inzet en betrokkenheid van de medewerkers. Het is cruciaal dat elke medewerker wordt ingezet daar waar hij/zij het beste in is. Aandacht voor de ontwikkeling en mobiliteit van haar medewerkers is dus van belang om proactief en bevlogen in te kunnen spelen op verwachtingen en marktontwikkelingen.

Aanpak: 

Loopbaanmanagement: HRD Groep voert regelmatig ontwikkelassessments en loopbaanscans uit voor de medewerkers van dit bedrijf. De rapportages geven een helder beeld van kwaliteiten, talenten en valkuilen van medewerkers, vertaald in een persoonlijk ontwikkeladvies, passend binnen de mogelijkheden van het bedrijf.

Resultaat:

Deelnemers en hun leidinggevenden zijn enthousiast over de herkenbare en diepgaande adviezen in de rapportages. De adviezen bieden houvast om medewerkers efficiënt te kunnen begeleiden in hun carrière en dragen zo bij aan de binding en effectiviteit van de deelnemers.

Weten wat HRD Groep voor jou kan doen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.