Integriteitsassessment

Sommige functies brengen kwetsbare taken met zich mee, zoals verantwoordelijk zijn voor finance, declaraties, inkoop van goederen, kennis van komende wetswijzigingen, verstrekken van vergunningen, aannemen van nieuwe medewerkers, ontvangen van relatiegeschenken, enz. Wanneer en waarom blijft gedrag binnen de lijnen, regels en waarden?

Een integriteitsassessment kan je inzetten wanneer achtergrondinformatie nodig is over de professionele integriteit van een sollicitant of medewerker. Bijvoorbeeld wanneer de deelnemer in de betreffende functie door een combinatie van contextuele en persoonlijke factoren kan worden verleid.

Voorafgaand aan het integriteitsassessment doen we een kwetsbaarheidsonderzoek. Aan de hand van een vragenlijst en een interview brengen we kwetsbaarheid omtrent de functie in beeld, evenals de risico’s van niet integer handelen. Deze risico-inventarisatie vormt de meetlat voor het assessment.

Het integriteitsassessment kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • een persoonlijkheidsonderzoek
  • een integriteitsvragenlijst
  • vragenlijst morele waarden
  • vragenlijst dilemma’s
  • een interview met een psycholoog
  • een rollenspel
  • toets van harde criteria, zoals het CV, referenties en behaalde diploma’s
  • eventueel een aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De resultaten en het advies koppelen we terug in een rapport.

Wil je meer informatie over het integriteitassessment?

Neem contact op met onze Human Capital Experts

Ben je een accountant? Specifiek voor accountants hebben wij het PKI assessment ontwikkeld in samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen.

integriteitsassessment - competentie indicator - hrd groep

Wij bieden verschillende soorten assessments, waarbij elk assessment maatwerk is.

Overzicht assessmentprogramma’s

 

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.