Integriteitsassessment

Toets de professionele integriteit

Wanneer zet je een integriteitsassessment in?

In iedere organisatie is integer denken en handelen belangrijk om psychologische onveiligheid, met alle gevolgen van dien, te voorkomen. Een integriteitsassessment zetten wij zowel bij de instroom van nieuwe collega’s in als ook als nulmeting voor een (organisatie-) ontwikkeltraject:

Wanneer iemand nieuw komt in je organisatie en bijvoorbeeld een sleutelpositie gaat bekleden, wil je zeker weten dat hij/zij integer voorbeeldgedrag gaat vertonen, de veiligheid van mensen niet op het spel te zet, contraproductief werkgedrag probeert te voorkomen en goed omgaat met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Een integriteitsassessment onderzoekt de mate waarin iemand talent heeft voor integer handelen en welke kansen en valkuilen een rol spelen bij de combinatie tussen enerzijds de persoonlijkheid en het zelfbewustzijn van de kandidaat en anderzijds de huidige organisatiecultuur.

Wanneer je je organisatie als geheel naar een hoger bewustzijnsniveau van integer denken en handelen wilt stimuleren, kun je kiezen voor een laagdrempelige integriteitsscan. De scan helpt mensen nieuwsgierig te maken naar hun eigen talent voor het maken van integere keuzes en zich bewust te worden van de valkuilen die op de loer liggen. Integriteit zien wij niet als een statische karaktertrek, maar als een competentie die iedereen verder kan ontwikkelen. Dat begint bij bewustwording. Onze integriteitsscan draagt daar op een veilige, laagdrempelige en inzichtelijke manier aan bij en resulteert in een onderbouwd persoonlijk advies.

Wat levert een integriteitsassessment op?

In beide gevallen leidt een integriteitsassessment of – scan tot een persoonlijke rapportage, waarin de we talenten beschrijven die integriteit bij de deelnemer zelf en in de organisatie bevorderen, als ook de aandachtspunten en mogelijke valkuilen. Ook volgen tips die het integer denken en handelen in de organisatie verder verbeteren; voor de persoon zelf én voor de organisatie. Op basis van de nulmeting (integriteitsscan) volgt vaak een ontwikkeltraject gericht op het verbeteren van de psychologische veiligheid en integriteit op de werkvloer.

integriteitsassessment - competentie indicator - hrd groep

 

Ben je een accountant? Specifiek voor accountants hebben wij het PKI assessment ontwikkeld in samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen.

Waarom een assement bij HRD Groep volgen

 • Persoonlijke benadering en coachende opzet van een assessmentdag
 • Sterke focus op talent en ontwikkelbaarheid vanuit wetenschappelijk en systemisch perspectief
 • Evidence based instrumenten en objectieve manier van beoordelen
 • Vakbekwame psychologen met relevante (leidinggevende, professionele, commerciële, advies-,…) ervaring hebben
 • Veel kennis over ontwikkeling van mensen en teams in organisaties
 • Flexibele samenwerking met opdrachtgevers en kandidaten
 • NIP registratie, COTAN, Certificate of Excellence (beoordeling: 8.6)

Benieuwd naar hoe een assessment verloopt van aanvraag tot evaluatie én wat de kandidaat krijgt ter voorbereiding?

Assessment proces

Hoe ziet een integriteitsassessment eruit?

Het integriteitsassessment kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 • een persoonlijkheidsonderzoek
 • een integriteitsvragenlijst
 • vragenlijst morele waarden
 • vragenlijst dilemma’s
 • een interview met een psycholoog
 • een rollenspel
 • toets van harde criteria, zoals het CV, referenties en behaalde diploma’s
 • eventueel een aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De resultaten en het advies koppelen we terug in een rapport.

Weten wat HRD Groep voor jou kan doen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.