Rollenspel ‘Teamleider logistiek’

Instructie voor de kandidaat

Situatie

Je bent Teamleider Logistiek bij BIGG, een retailketen voor woon- en leef accessoires van betaalbaar design. Relatief luxe artikelen worden aangeboden voor een betaalbare prijs.

Twee weken geleden ben jij in de plaats gekomen van Joost Arends, teamleider Logistiek, die wegens ziekte zijn functie niet meer kan uitoefenen. Jij stuurt onder meer Robin Herders* aan, coördinator transport. Artikelen vanuit het magazijn (pallets volgeladen met dozen of kratten met producten) worden hier op de afdeling opgeslagen. Van hieruit worden goederen naar de lokale winkels getransporteerd. Er zijn in totaal vijftien medewerkers werkzaam op deze afdeling transport. Als coördinator is Robin min of meer de baas van deze afdeling.

Robin coördineert het transport nu een jaar. Zowel medewerkers als storemanagers denken positief over hem: hij zorgt ervoor dat storemanagers de juiste hoeveelheden op de juiste tijd aangeleverd krijgen van het bestelde product. Hij is enthousiast en flexibel als iets op het laatste moment moet worden geregeld. Bij overwerk en ‘lastige’ klussen kun je altijd op hem bouwen. Bovendien staat hij bekend als iemand die weet hoe hij het beste uit zijn team haalt.

Echter, er is ook wat kritiek over zijn manier van werken. De afgelopen week heb jij drie klachten gehoord over Robins afdeling:

  • Er is een klacht van de arbeidsinspectie: bergen afval liggen overal in verschillende hoeken van het magazijn. In termen van werknemersveiligheid kan de troep in het magazijn niet getolereerd worden. Op de vloer is glas aangetroffen, wat verwondingen kan veroorzaken.
  • De financiële afdeling klaagt dat de voorraadlijst in het magazijn moeilijker is op te maken door het ontbreken van structuur. Voor een buitenstaander lijkt de indeling van het magazijn niet gestructureerd, maar Robin beweert altijd dat hij precies weet waar alles ligt en dat de resultaten van de afdeling goed zijn.
  • Je hebt regelmatig gehoord dat mensen zich ergeren aan ‘die lui van het magazijn’ die zich niets aantrekken van de regels van de organisatie; ze doen alleen waar ze zelf zin in hebben. Leden van Robins team houden zich niet altijd aan officiële werktijden.

Opdracht

Zo meteen ga jij in gesprek met Robin Herders. Bespreek met hem de beschreven problemen en onderzoek waar jij hem in zijn gedrag kan doen veranderen. Het gesprek duurt maximaal vijftien minuten.

Veel succes!

* Robin kan zowel een man als een vrouw zijn.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.