Bouwen aan én op effectieve teams? Zo doe je dat.

15 november 2023
Bouwen aan én op effectieve teams? Zo doe je dat.

Bouwen aan én op effectieve teams? Zo doe je dat.

Als manager heb jij de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je team optimaal presteert. Niet alleen omdat het succes van je team direct op jou als leider weerspiegelt, maar ook omdat je het beste wilt voor je mensen. In deze blog kijken we wat je nodig hebt voor het bouwen aan en onderhouden van sterke, coherente teams.

Het startpunt: zelfreflectie en teameffectiviteit

Voor je kunt bouwen, moet je begrijpen wat je hebt. Hoe functioneert je team nu? Wat zijn de verschillende individuele talenten? Hoe is de teamdynamiek? Welke uitdagingen komen er op je team af? Wat zijn de minder sterke punten van je team? Met een teamassessment breng je dit heel gedetailleerd in kaart, daarover schreven we al eerder een blog. Zo’n teamassessment is als het ware een nulmeting, een manier om de effectiviteit van je team te beoordelen. Natuurlijk moet je ook kritisch kijken naar je eigen leiderschap en functioneren. Deze twee zaken samen vormen het fundament voor elke verbetering.

De kracht van teamdynamiek

Een van de meest krachtige aspecten van teammanagement is de dynamiek binnen je team begrijpen en beïnvloeden. Hoe beïnvloeden jouw teamleden elkaar? Heerst er een gevoel van vrijheid en acceptatie, of zijn er belemmeringen die individuele prestaties in de weg staan? Wat kun jij doen om de dynamiek binnen je team te optimaliseren, zodat iedereen tot bloei komt?

Teammanagement in uiteenlopende situaties

Als je dag in dag uit samenwerkt met je teamleden, leer je op den duur je pappenheimers wel kennen. Je ziet het direct als iemand het even moeilijk heeft, en je weet wie van welke taak blij wordt. Toch zijn er ook dan situaties waarin je voor verrassingen komt te staan. Als je leidinggeeft aan gelegenheidsteams met korte samenwerkingstijden of aan teams op afstand, verspreid over de wereld, dan wordt het een nog grotere uitdaging om alles uit je team te halen. In een eerdere blog vertelden we al dat stijlflexibiliteit onmisbaar is. Dat geldt voor individuele medewerkers, maar ook in het geval van teams. Verschillende teams vragen om verschillende stijlen van aanpak. In latere blogs zullen we bepaalde aspecten van het bouwen aan en onderhouden van sterke, coherente teams uitlichten.

Bouwen aan én op effectieve teams

Om je bij al die verschillende scenario’s te helpen, hebben we een boekje uitgebracht. De publicatie ‘Bouwen aan én op effectieve teams’ geeft inzichten en praktische handvatten. Als leidinggevende ben je al ‘baas’, met de tips uit dit boekje word je ‘baas boven baas’!

Vraag hier de publicatie aan

Onze trainingsgids

Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod van trainingen, e-learnings en e-coachings.

Bekijk onze trainingsgids

Bekijk ons complete trainingsaanbod

 

We believe in Human Capital Growth

 

 

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.