Voor jou als leidinggevende is de wereld behoorlijk veranderd. Niet alleen voor je medewerkers, die ineens vanuit huis werken. De inhoud van je eigen werk is ook echt anders. Hoe doe je dat, leidinggeven op afstand? In onze blogreeks laten we drie onderdelen de revue passeren. In ons vorige blog zoomden we in op de behoeften van werknemers. In dit blog draait het om jou als leidinggevende.
Gebrek aan informatie
Dit is hét onderwerp voor leidinggevenden. Je mist het persoonlijke contact en hebt daardoor veel minder informatie over hoe het met de medewerker gaat. Je moet met minder informatie je werk doen en meer vanuit je onderbuik handelen. Om dit gemis op te vangen, kun je met iedere medewerker op frequente basis, iedere week bijvoorbeeld, een 1-op-1 gesprek plannen. Als er werk wordt opgeleverd, gebruik dat moment om te vragen of alles goed gaat en of de medewerker iets nodig heeft om het werk te kunnen doen.
Betrokkenheid
Veel leidinggevenden noemen zichzelf een ‘mensen-mens.’ Je bent graag persoonlijk in contact, om het gezicht van je medewerker te lezen en aandacht te hebben voor de non-verbale communicatie. Dat is ingewikkeld via een beeldscherm. Hoe blijf je zowel als individu betrokken en hoe zorg je voor betrokkenheid in je team? Hoe neem je beslissingen als een deel van de non-verbale communicatie wegvalt? Het begint bij besef: realiseer je dat dit wegvalt. En denk vervolgens na hoe je het gat kunt dichten. Bouw bijvoorbeeld ruimte in voor informele contactmomenten. Dat kan bij de start van een meeting zijn. Ga niet direct over op de inhoud van het werk, maar vraag hoe het gaat. Ook kun je, als de mogelijkheden daar zijn, de collega’s persoonlijk bezoeken en een wandeling maken.
Wees je bewust van je eigen benaderbaarheid
Even de werkvloer op kan niet altijd meer. Andersom geldt dat ook: medewerkers kunnen niet even binnenlopen bij jou als leidinggevende. Dat kan zorgen voor een vorm of gevoel van onbenaderbaarheid. Wees je als leidinggevende hiervan bewust. En deel het ook met je medewerkers. Vraag hoe zij hier tegenaan kijken. Gaat het goed, kan het beter? Wat zouden zij graag zien en waaraan hebben zij behoefte? Geef daarbij ook jouw eigen belang aan. Dat je het nodig hebt om te weten wat er speelt en niet alleen kan of wil sturen op resultaten.
Heb oog voor je eigen werkplezier en motivatie
Wat maakt het leidinggeven voor jou leuk en draagt bij aan jouw werkgeluk? Je zult de laatste niet zijn die twijfelt of leidinggeven op deze manier wel leuk is. Verschillende onderzoeken tonen aan dat leidinggevenden minder werkplezier ervaren wanneer hun mensen vanuit huis werken. We missen de lachmomenten bij de koffie, alle social talk op de werkvloer, het werk wordt saai. Heb daarom ook oog en aandacht voor jouw eigen werkplezier en denk na over wat je motiveert.
Nieuwe vaardigheden
Als leidinggevende voer je je werk uit met minder informatie en heb je nieuwe vaardigheden nodig om beter te voorzien in de behoeften van thuiswerkers. We weten dat veel leidinggevenden situationeel leiderschap toepassen op thuiswerkers. Naast dat je kijkt per taak naar naar kennisniveau en motivatie, is het handig om taakvolwassenheid in het thuiswerken als parameter mee te nemen. Het is goed om deze verschillen te herkennen en je stijl van leidinggeven daarop aan te passen.
Overall biedt thuiswerken mooie kansen en vraagt het tegelijkertijd veel van zowel de medewerkers als werkgevers. Leidinggevenden zullen nog meer dan voorheen moeten zorgen voor verbinding, contact en motivatie. In ons volgende blog zoomen we in op de relatie tussen werknemers en werkgevers.
Bekijk ons complete trainingsaanbod