Van probleem naar progressie: het hart van effectieve coaching
Rondom coaching hangt een hardnekkig misverstand. Veel mensen denken dat het vooral draait om het uitdiepen van problemen en mensen confronteren met hun tekortkomingen.. Met goede coaching bereik je iets anders. In deze blog vertelt Bart van Loon, trainer en coach bij HRD Groep, hoe je als coach daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen.
Van probleem naar progressie: het hart van effectieve coaching
In een eerdere blog benadrukte Jos al dat veel coaches ten onrechte denken dat als ze hun coachee maar diep raken en als er maar voldoende eye-openers zijn, er van alles gaat gebeuren. En dat is ook vast waar, maar het leidt niet per se tot vooruitgang of tot een oplossing. Zulke ‘coachingsvragen’ zijn niet alleen ineffectief, ze kunnen het probleem zelfs vergroten. Door te veel te problematiseren, help je de ander niet vooruit. Goede coaching helpt iemand te ontdekken hoe om te gaan met uitdagingen. Door te focussen op de gewenste uitkomst in plaats van alleen te graven in het probleem, help je de coachee vooruit te kijken en te bouwen aan een pad richting verbetering en groei.
Praktijkvoorbeeld: Verbetering van besluitvorming in teamvergaderingen
Stel je voor: op het werk zie je een collega die moeite heeft om projecten goed af te ronden en om administratie goed bij te houden. Het leidt tot gevoelens van frustratie bij hemzelf, maar ook bij zijn collega’s. Je twijfelt niet aan de competenties van deze collega, maar het lukt toch niet zijn gedrag te verbeteren. Ernstig toespreken levert niets op. Doorvragen naar de oorzaken of het waarom van de problemen evenmin.
Met een coachende benadering kun je hier verandering brengen. Stel een ander soort vragen, zoals ‘Wanneer lukt het wèl om overzicht te houden?’ en ‘Welke kleine verbetering heb je zo nu en dan al kunnen merken bij jezelf?’ Zo verschuif je de focus van de schuldvraag en van het geven van adviezen naar het activeren van de ander om praktische en haalbare oplossingen te vinden die bij hem of haar passen.
Het belang van oplossingsgerichte vragen
Een andere praktische, oplossingsgerichte vraag die je als coach kunt stellen is: ‘Wat zou in deze situatie één concrete stap vooruit zijn?’ of ‘wat is de eerstvolgende ontwikkelstap die bij jou past en waarvan jij in staat bent hem te nemen?’ Vaak focussen mensen zich op waarom dingen niet perfect zijn, wat bijdraagt aan het gevoel dat ze vastzitten in een onoplosbaar probleem. In plaats van te streven naar perfectie, is het nuttiger om na te denken over één haalbare stap die een klein beetje verbetering kan brengen. Door deze benadering verschuift het perspectief en kunnen ideeën ontstaan over andere mogelijke oplossingen.
Terug naar de basis
Een dergelijke oplossingsgerichte benadering, hoewel eenvoudig in concept, is niet altijd gemakkelijk toe te passen. We zijn zo geconditioneerd om problemen uit te diepen, dat het een uitdaging kan zijn om de ander te helpen eigen praktische oplossingen te vinden. Terug naar de basis gaan en focussen op wat een mens sterker maakt en welke stappen je vooruit kunt zetten, is fundamenteel voor het ontwikkelen van effectieve coachingsvaardigheden. Het vormt daarom de kern van onze gecertificeerde coachingsopleiding.
Een uitnodiging om te leren
Wil je leren hoe je echte, oplossingsgerichte coaching kunt toepassen? Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van vaardigheden die niet alleen jou maar ook anderen vooruithelpen? Ontdek dan hoe onze gecertificeerde coachingsopleiding je kan voorzien van de tools en technieken die nodig zijn om niet alleen jezelf, maar ook anderen te ontwikkelen en te begeleiden in hun professionele reis. Check hier het programma, de data en de kosten. Schrijf je online in of neem contact op voor meer informatie over onze trainingen en certificeringsprogramma’s.