Van dialoog naar ontwikkeling

De diepgang van coachen

17 juni 2024
Van dialoog naar ontwikkeling: De diepgang van coachen

Van dialoog naar ontwikkeling: De diepgang van coachen

In onze vorige blog vertelde Bart van Loon, trainer en coach bij HRD Groep, waarom coachende vaardigheden steeds belangrijker worden, zeker in werkomgevingen met hoogopgeleide professionals. Het is een fundamentele vaardigheid waarmee je de ontwikkeling van mensen kunt stimuleren. In deze blog duikt Jos Huijser, Human Capital Expert, dieper in het onderscheid tussen een ‘gewoon’ goed gesprek en een coachend gesprek, waarmee je mensen verder helpt.

Coachen gaat verder dan alleen luisteren

Bart benadrukte al in zijn blog dat er een groot verschil is tussen simpelweg praten en coachend communiceren. Coachen is nauw verbonden met de ontwikkeling van mensen, iets waar moderne organisaties steeds meer waarde aan hechten. Het vereist dat je coachende vaardigheden inzet, niet alleen om te begrijpen hoe iemand in elkaar zit, maar ook om effectief te ondersteunen in hun groei van punt A naar B. Veel mensen associëren coaching met goed kunnen luisteren, wat zeker een belangrijk aspect is. Maar coaching gaat verder. Het is een gerichte inspanning om iemand niet alleen te begrijpen, maar ook actief te begeleiden op het pad van persoonlijke of professionele groei.  Het overstijgt dus het traditionele mensgerichte leidinggeven, dat vooral focust op het begrijpen van teamleden hun behoeften. Als goede coach, weet je je coachee in de ‘ontwikkelmodus’ te zetten om concrete stappen richting groei te zetten.

Praktijkvoorbeeld: coaching in actie

Om een idee te geven van hoe dat dan werkt, deel ik een praktijkvoorbeeld van een directeur die ik momenteel coach. Ze leidt een overheidsorganisatie en staat op dit moment voor belangrijke levensvragen, wat niet vreemd is gezien haar levensfase. Ze worstelt met de balans tussen haar professionele verantwoordelijkheden en haar persoonlijk leven. Ze staat voor de uitdaging om zowel zorg en aandacht te bieden aan haar ouders, die dat nodig hebben, als aan haar opgroeiende kinderen. Tegelijkertijd wil ze haar werk goed blijven doen.

Als coach luister ik naar haar en erken de complexiteit van haar situatie. Maar meer dan dat, als ontwikkelingsgerichte coach, richt ik me op het faciliteren van haar groei. We duiken dieper in wat ze nodig heeft om haar dilemma’s effectief aan te pakken, en dit begint met een goed begrip van hoe zij leert, hoe ze naar de wereld kijkt en welke onderliggende overtuigingen haar gedrag sturen. Door het in kaart brengen van haar huidige situatie en het ideale scenario, identificeren we triggers die haar motiveren om te veranderen, maar ook de aspecten die zij juist wil behouden. Zo komen interne conflicten naar boven of bepaalde dilemma’s ze ervaart. Daardoor kunnen we effectieve strategieën ontwikkelen die haar niet alleen in beweging brengen, maar ook zorgen dat deze beweging haar helpt om haar doelen te bereiken. Het gaat erom de juiste soort verandering te stimuleren, een die zowel ondersteunend als transformatief is.

De essentie van effectief coachen

Veel coaches denken dat als ze hun coachee maar diep raken en als er maar voldoende eye-openers zijn, dat er dan van alles gaat gebeuren. Dat kan, maar dat is uiteindelijk niet het doel. Het doel is niet om iemand te raken en in verwarring te brengen, het doel is om iemand in beweging te krijgen en de goede kant op te helpen. Dit proces kan soms inhouden dat de coachee nieuwe dingen over zichzelf ontdekt. Echter, vaak gaat het erom dat ze bekende aspecten van zichzelf, die al lang bekend zijn maar nooit echt geordend, op een rijtje zetten en hieruit leren. Zo geef je hun praktische handvatten die ze kunnen gebruiken om stap voor stap vooruit te komen.

De kracht van gecertificeerd coachen

Bij HRD Groep bieden we verschillende coachingsopleidingen aan. In onze training coachings- en begeleidingsvaardigheden leggen we het fundament voor effectieve coaching en richten we ons op essentiële gespreksvaardigheden. Onze nieuwe gecertificeerde coachopleiding gaat verder. Deze opleiding is speciaal ontworpen voor diegenen die hun coaching naar een professioneel niveau willen tillen. Deze geavanceerde opleiding duikt diep in diverse coachingstechnieken en -stijlen, en biedt deelnemers de kans om hun vaardigheden uit te breiden en te verfijnen in complexe en gevarieerde situaties. Het behalen van je coachingscertificaat is niet alleen een persoonlijke mijlpaal, het verzekert ook erkenning van jouw vaardigheden op een niveau dat breed erkend en gerespecteerd wordt.

Meer weten?

Ben je klaar om een erkende coach te worden en je carrière naar een hoger niveau te tillen? Ontdek dan hoe onze gecertificeerde coachingsopleiding je kan voorzien van de tools en technieken die nodig zijn om niet alleen jezelf, maar ook anderen te ontwikkelen en te begeleiden in hun professionele reis. Check hier het programma, de data en de kosten. Schrijf je online in of neem contact op voor meer informatie over onze trainingen en certificeringsprogramma’s.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.