Assessorvaardigheden

Verdiep je in het vak van assessmentpsycholoog en maak grondige analyses

Trainingen » Assessorvaardigheden

 • tot 12 personen
 • 6 dagen
 • € 3.050
 • Amsterdam & Utrecht

Wil jij het vak leren van assessmentpsycholoog? Of wil jij als assessor meer diepgang bereiken in je analyse en strakkere rapportages leren schrijven, met adviezen waar echt iets mee wordt gedaan? Volg dan nu de training ‘assessorvaardigheden’. De training is ontwikkeld door onze doorgewinterde assessmentpsychologen.

Minimaal opleidingsniveau hbo.

Ja, ik schrijf me in
Meer over programma, data en kosten

training zelf assessments doen - hrd groep

Waarom een training bij HRD Groep volgen?

 • Onze trainingen gaan altijd door. Bij een kleine groep passen we eventueel de lengte aan of vindt de training als (e-)coaching plaats
 • Onze trainingen zijn flexibel en passen we aan op jouw persoonlijke leerdoel
 • We helpen jou om het geleerde met een concreet actieplan in de praktijk te brengen

Ja, ik schrijf me in

 • Programma
 • Resultaten
 • Data & locaties
 • Kosten

Hoe ziet de training er uit?

In deze training maak je op een systematische en vooral praktische wijze kennis met de methodiek van het beroepsbekwaam beoordelen. We doorlopen alle stappen en onderdelen van selectie- en ontwikkelassessments. We staan stil bij de eisen die de rollen van kritische & onafhankelijke waarnemer en coach & begeleider aan jou stellen.

De training assessorvaardigheden bestaat uit zes modules. Iedere module bestaat uit een bijeenkomst van een dagdeel en een e-learning met diverse praktijkopdrachten. De bijeenkomsten vinden om de drie weken plaats. Tussendoor werk je thuis aan opdrachten, deze kosten je gemiddeld twee uur de tijd. Onderdeel van het traject is ook dat je zelf minimaal één assessment helemaal afneemt en daar een rapport over schrijft. Ook dit vindt plaats buiten de bijeenkomsten om. De doorlooptijd van de training is ongeveer vijf maanden.

Ja, ik schrijf me in

Module 1 - Profielen & Gesprekken

In de eerste module staan we stil bij de toegevoegde waarde van een assessment en de risico’s van het onjuist inzetten van dit instrument. Je leert hoe je een competentie- of talentenprofiel opstelt en hoe je dat vertaalt naar een passend assessment programma. We oefenen het intakegesprek met de opdrachtgever en het voorbereidende gesprek met de kandidaat. Door te werken met een acteur ervaar je meteen veel verschillende emoties die je in deze fase van een kandidaat kunt verwachten. Je leert hoe een kandidaat zich kan voorbereiden en hoe jij kan toewerken naar ontspanning en nieuwsgierigheid bij de kandidaat ten opzichte van het assessment.

Module 2 - Tests & Analyse

We bespreken het gebruik van diverse persoonlijkheids- en drijfverentests en gaan na een korte les over testdiagnostiek, testresultaten analyseren. Naast het zoeken van hypotheses over mogelijke verbanden, staan we ook stil bij de valkuilen van interpretatie.

Module 3 - Interview & Beoordelen

In deze module gaan we aan de slag met het diepte-interview. Welke vragen kun je waarover stellen, zodat je in relatief korte tijd relevante én betrouwbare informatie van de kandidaat boven tafel krijgt? En op zo’n manier dat de kandidaat zich ontspant en uitgenodigd voelt om zo veel mogelijk van zichzelf te laten zien.

We behandelen de STAR-methode en deep questioning technieken en het interpreteren en beoordelen van de antwoorden aan de hand van de ORCWE methode. Hierbij komen beoordelaarsfouten om de hoek kijken: hoe herken je deze en hoe ga je hier zuiver mee om? We oefenen de diverse technieken samen met een acteur.

Module 4 - Rollenspelen

In deze module verdiepen we ons in het observeren van rollenspelen. Hoe begeleidt je de kandidaat naar een rollenspel. Hoe operationaliseer en categoriseer je waargenomen gedrag tijdens een rollenspel?

Met een acteur, diverse cases en observatieformulieren met concrete gedragscriteria oefenen we met het afnemen en observeren van rollenspelen en behoeden we ons onder meer voor verregaande interpretaties.

Module 5 - Resultaten & Rapport

We gaan aan de slag met de resultaten, ordenen, analyseren en vertalen naar een leesbaar rapport. We brengen sterke en minder sterke punten van de kandidaat in kaart en schatten het ontwikkelpotentieel in. Daarvoor werken we met een model.

Vervolgens staan we stil bij de opbouw van het rapport en krijg je praktische tips mee voor het schrijven van een vraag- en lezergericht, duidelijk en emotioneel verstaanbaar verslag.

Module 6 - Reflectie & Ontwikkelplan

In de laatste module staat het reflecteren op jouw eigen handelen als assessor centraal. Inmiddels heb je zelf, buiten de modules om een assessment afgenomen onder begeleiding van een ervaren assessmentpsycholoog. De ervaringen en rapportages worden met elkaar besproken. We sluiten af met een bekwaamheidsproef en het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan.

Wat levert de training mij op?

Wat levert de training mij op?
 • een gedegen intakegesprek voeren met een opdrachtgever en kandidaat;
 • een selectie- of ontwikkelvraag vertalen naar een passend assessment programma;
 • een kandidaat coachend begeleiden zonder te sturen;
 • diverse valide tests op de juiste manier inzetten en interpreteren;
 • diepgaande en betrouwbare informatie halen uit een interview;
 • rollenspelen op een objectieve manier observeren en beoordelen;
 • heldere en bruikbare rapportages schrijven;
 • een constructieve nabespreking voeren met de kandidaat;
 • opdrachtgevers adviseren over praktische opvolging van het advies.

Ja, ik schrijf me in

Je kunt de training volgen op:

wo 14 september 2022, wo 5 oktober 2022, wo 26 oktober 2022, wo 16 november 2022, di 6 december 2022, wo 21 december 2022

Amersfoort

De training bestaat uit 6 dagdelen van 09.00 tot 12.30 uur.

Investeer in jezelf!

Kosten training

De kosten voor de 6-daagse training assessorvaardigheden doen zijn €3.050. Deze kosten zijn exclusief btw en inclusief trainingsmateriaal en evt. accommodatie en luncharrangement.

Betaalwijze

Na je aanmelding, ontvang je een bevestiging en sturen we een factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan. Voor meer informatie hierover verwijzen we graag naar onze algemene voorwaarden.

Heb jij deze training gevolgd?

Schrijf een beoordeling

Beoordeel deze training

Je feedback in het kort (max 25 woorden)

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.