Hoe zet je je medewerkers in hun kracht?

12 april 2023
Hoe zet je je medewerkers in hun kracht?

Hoe zet je je medewerkers in hun kracht?

Einstein zei het ooit al: ‘Iedereen is een genie. Maar als je een vis leert om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf altijd als een mislukkeling zien.’ Toch zijn nog veel ontwikkeltrajecten gericht op mensen iets laten leren waar ze niet goed in zijn. Door je juist te richten op het ontwikkelpotentieel van je medewerkers, kun je hen echt helpen het beste in zichzelf tot ontwikkeling te brengen. Zo breng je je medewerkers én je organisatie een stuk verder. In deze blog vertellen we waar je op kunt letten.

Zelfontwikkeling steeds belangrijker

Zelfontwikkeling wordt als steeds belangrijker ervaren en zeker niet alleen door de jongere generaties, daarover schreven we al eerder een blog. Helaas zijn veel ontwikkeltrajecten gericht op mensen iets laten leren waar ze niet goed in zijn. ‘Administratie hoort bij je functie, dus ga maar een boekhoudcursus doen.’ Zonde, vinden wij. Door juist te focussen op de sterke kanten van je medewerkers, kom je veel verder.

Denk in rollen, niet in taken

Traditionele functies verdwijnen langzamerhand. Moderne organisaties werken veel meer met rollen. Medewerkers worden niet meer alleen ingezet op een taak, een functie, maar ze krijgen een rol waarin ze verantwoordelijk zijn voor een project of onderwerp. Daarmee verschuift gelukkig ook de focus van ontwikkeling op taken naar ontwikkeling op (veel breder inzetbaar) talent.

Zoek de samenwerking op

Het is belangrijk om te beseffen dat er geen enkele functie of rol bestaat waarbij je alleen maar leuke dingen doet. Uiteraard moet je in elke rol ook taken uitvoeren waar je minder goed in bent of die minder leuk zijn. Door medewerkers te stimuleren de samenwerking op te zoeken en hun unieke talenten inzetten, kom je samen verder. Kijk naar weer je goed in bent en werk samen met anderen die weer goed zijn in andere dingen. Zo kom je uiteindelijk tot het beste resultaat én met het grootst mogelijke plezier. Op die manier kun je je eigen talenten ontwikkelen en tegelijkertijd anderen de kans geven om zich ook te ontwikkelen. Als je er zo in staat heb je een wereld aan mogelijkheden.

Slagkracht

Met name de jonge generaties willen graag alles uit zichzelf halen en willen zich ontwikkelen in datgene waar ze goed in zijn. Maar ook mensen uit de wat oudere generaties willen graag weten wat ze nog meer in hun mars hebben. Maar hoe kun je ze daar bij helpen? Met een ontwikkelassessment zoom je in op de groeimogelijkheden van mensen. Zo help je ze hun talenten nog verder te ontwikkelen, kan hun loopbaan een vlucht nemen en daar kan ook de organisatie de vruchten van plukken.

Geïnspireerd?

Onze assessments worden zeer goed gewaardeerd door de combinatie van betrouwbaarheid, diepgang en coachende en systemische insteek. HRD Groep heeft zich met haar kwaliteitsassessments weten te positioneren in de top 3 van de beste assessmentsbureaus van Nederland. Ben je benieuwd of een assessment jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.