Focussen op groeipotentie? Bied een assessment aan

9 november 2022
Focussen op groeipotentie? Bied een assessment aan

Focussen op groeipotentie? Bied een assessment aan

Veel organisaties zetten assessments alleen in als er een ruim aanbod van talent is. Maar juist ook in een krappe arbeidsmarkt kun je enorm profiteren van de voordelen van een assessment. Zo kan een assessment een heel mooi middel zijn om talent te aan je te binden. Daarmee bied je je talenten ruimte om te focussen op hun groeipotentie. Iets dat met name, maar zeker niet alleen, de nieuwe generatie als muziek in de oren klinkt.

Aantrekkelijke organisatie

In een eerdere blog vertelden we dat een instroomassesment ook – of beter: juist – heel waardevol is in tijden van personeelstekort. Maar een assessment is ook een prachtige tool om je toppers aan je te binden. Zelfontwikkeling wordt als belangrijk ervaren en niet alleen door de jongere generaties. Door je medewerkers bewust te maken van de dingen die ze al goed doen en te laten ontwikkelen op hun talenten, en ze te helpen hun talent in te zetten op voor hen nog onbekend terrein, speel je in op die behoefte én neemt de slagkracht in je organisatie toe. Uit een ontwikkelassessment kan blijken dat het waardevol is om bijvoorbeeld het commercieel talent van een medewerker te ontwikkelen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het talent op een veel breder vlak ligt, ergens waar nog niemand aan heeft gedacht, simpelweg omdat iemand nog nooit op dat talent is uitgedaagd, zoals bijvoorbeeld strategisch denken, politieke behendigheid, samenbinden van groepen of leidinggeven. Wanneer je organisatie zich bereid toont te investeren in het ontwikkelpotentieel van mensen, maakt dat je organisatie aantrekkelijker voor zowel bestaande als nieuwe medewerkers. Het trekt nieuwe sollicitanten gemakkelijker over de streep.

Binden en uitdagen

Met het juiste assessment kun je de optimale balans vinden tussen iemand uitdagen en iemand in diens comfortzone laten. Als je weet wat je medewerkers werkelijk drijft, wat hun persoonlijke talenten en ambities zijn en waar het groeipotentieel ligt, kun je een leertraject ontwikkelen met een uitdagende en doelgerichte opleidingsaanpak. Als je met zo’n leertraject de aansluiting weet te vinden met wat iemand leuk vindt, scoor je als werkgever mooie pluspunten. Dat kun je ook toepassen op een volledig team.

Do-it-yourself-generatie

Jongeren die behoren tot de generatie Z zijn enthousiast, energiek en eigenzinnig. Hoewel ze nog maar net om de hoek kijken op de arbeidsmarkt, hebben ze absoluut iets toe te voegen, zo blijkt uit onderzoek. Geduld is niet hun sterkste punt, ze gaan graag meteen aan de slag. Ze willen alles uit het leven halen en voegen de daad bij het woord. Waar millennials dromers zijn, is deze generatie realistischer en daadkrachtiger. Het is een echte do-it-yourself-generatie. Met een ontwikkelassessment kun je hen helpen veel sneller de voor hen relevante richting op te ontwikkelen, en al aan de start van hun loopbaan alles uit hun talent te halen. Een diepgaand ontwikkelassessment resulteert namelijk in een concreet, positief opbouwend en persoonlijk ontwikkeladvies waarbij ook leidinggevenden en HR vanaf de start worden betrokken.

Focus op begeleiding

Ben je bang dat je sollicitanten tegenhoudt als je een beoordelend geschiktheidsassessment aanbiedt – immers, bij de concurrent hoeft dat niet –, biedt dan een ontwikkelassessment nadat het arbeidscontract is getekend, in plaats van ervoor. Door dat al tijdens de sollicitatieprocedure te benoemen laat je zien dat je ontwikkeling van je menselijk kapitaal hoog in het vaandel draagt. Steeds meer organisaties kiezen voor deze route, waarmee ze nieuwe mensen met succes over de streep halen en ook hun toppers aan boord weten te houden.

Geïnspireerd?

Onze assessments worden zeer goed gewaardeerd door de diepgang en tevens de coachende insteek, zowel richting deelnemer als opdrachtgevende organisatie. In no time heeft HRD Groep zich met haar kwaliteitsassessments weten te positioneren in de top 3 van de beste assessmentsbureaus van Nederland. Benieuwd of een assessment jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.