Het Johari-venster als de spiegel van samenwerking

31 juli 2023
Het Johari-venster als de spiegel van samenwerking

Het Johari-venster als de spiegel van samenwerking

Als coach, begeleider of leidinggevende weet je dat effectieve samenwerking essentieel is voor het succes van een team. Het uitspreken en bespreken van belangrijke zaken, het maken van afspraken en elkaar aanspreken op gemaakte afspraken zijn cruciale elementen binnen deze samenwerking. Feedback en complimenten spelen een centrale rol in deze samenwerkingscyclus, waarbij ze dienen als bouwstenen voor het versterken van de teamdynamiek en het behouden van een positieve werkomgeving. Het Johari-model biedt een waardevol kader bij het geven van feedback omdat het inzicht geeft in hoe we onszelf en anderen zien in een samenwerkingscontext.

Het Johari-venster: wat is het?

Het Johari-venster is een model dat inzicht biedt in de manier waarop mensen zichzelf en anderen zien in een samenwerking. Het bestaat uit vier kwadranten die verschillende aspecten van ons bewustzijn en onze interacties vertegenwoordigen. Het eerste kwadrant staat voor de ‘open ruimte’, waarin bekende vaardigheden, kennis en gedragingen zich bevinden. Het tweede kwadrant is de ‘blinde vlek’. Hierin bevinden zich aspecten van onszelf die voor anderen zichtbaar zijn, maar waarvan we zelf niet bewust zijn. Het derde kwadrant is het ‘verborgen gebied’, waarin we aspecten van onszelf vinden die we bewust verbergen voor anderen. Het vierde en laatste kwadrant is het ‘onbekende gebied’, waarin aspecten van onszelf zijn die noch voor onszelf, noch voor anderen bekend zijn.

Het Johari-venster als de spiegel van samenwerking

De open ruimte vergroten door feedback en open communicatie

Het vergroten van de ‘open ruimte’ in het Johari-venster draagt bij aan een positieve en productieve samenwerking, helpt ons om onze sterke punten beter te benutten, stelt ons in staat om onze blinde vlekken te ontdekken en opent nieuwe mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Het vergroten van die ‘open ruimte’ kan op twee manieren.

Feedback en complimenten

Door feedback en complimenten te geven en te ontvangen kun je de ruimte die voorheen werd ingenomen door de blinde vlek verplaatsen naar de ‘open ruimte’. Door open te staan voor de percepties en inzichten van anderen, krijg je een beter begrip van hoe ons gedrag en onze acties worden waargenomen, wat ons helpt om bewust te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

Open en transparante communicatie

Door eerlijk en oprecht te communiceren met anderen, door het aanmoedigen van open dialoog en het actief luisteren naar elkaars perspectieven, kunnen we de grenzen van wat we delen en bespreken verleggen. Dit bevordert het begrip en vertrouwen binnen een team of samenwerkingsverband, waardoor effectieve samenwerking en groei mogelijk worden gemaakt. Het resultaat is een grotere ruimte voor zelfbewustzijn, begrip en groei, zowel op individueel niveau als binnen het team. Door de ‘open ruimte’ te vergroten, verkleinen de andere kwadranten binnen het Johari-model. Feedback speelt hierbij een waardevolle rol. 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je feedback en complimenten effectief kunt inzetten in de samenwerking binnen jouw team? In onze training ‘Feedback geven en ontvangen’ krijg je handvatten om op een goede manier feedback te geven, zodat deze aankomt en geen weerstand oproept. Ook behandelen we de beste manier hoe om te gaan met feedback krijgen.

Onze trainingsgids

Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod trainingen, e-learnings en e-coachings.

Bekijk onze trainingsgids

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.