In ons vorige blog vertelden we hoe waardevol een assessment kan zijn voor een organisatie in ontwikkeling. Een assessment is namelijk een krachtig instrument voor inzicht in persoonlijke kwaliteiten, drijfveren en ontwikkelpotentieel. Welke soorten assessment zijn er eigenlijk en wat zijn de verschillen? Hieronder de drie soorten assessments die het meest door ons worden ingezet.
Ontwikkelassessment
Een ontwikkelassessment biedt inzicht in persoonlijke groeimogelijkheden, bijvoorbeeld in het kader van talent- en loopbaanontwikkeling. Het geeft een goed beeld van de kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel. De resultaten van het assessment en het advies worden gebundeld in een rapport. Die rapportage beschrijft wat iemand werkelijk drijft, de persoonlijke talenten, ambities en het groeipotentieel. Daarnaast beschrijft het aangepast gedrag, ontwikkelpunten en beperkingen. Hieruit volgt vaak een helder en persoonlijk ontwikkeladvies, dat volledig ingaat op de vraag die op dat moment speelt bij de deelnemer.
Selectieassessment
Een selectieassessment resulteert in een valide voorspelling of iemand geschikt is voor een functie. Hierbij gaat vooral om competenties die voor de functie van belang zijn. Denk daarbij aan politieke en bestuurlijke sensitiviteit, overtuigingskracht of samenwerkingsgerichtheid. Behalve een geschiktheidsadvies voor de functie wordt ook vaak onderzocht wat de persoonlijke kwaliteiten zijn en hoe die het beste verder ontwikkeld kunnen worden, passend bij de medewerker, binnen of buiten de functie.
Teamassessment
Een teamassessment biedt inzicht in elkaars kwaliteiten en ‘gebruiksaanwijzing’. Het maakt helder waar kansen, uitdagingen en spanningsgebieden zitten. Een teamassessment laat zien welke talenten binnen het team aanwezig zijn, welke verborgen talenten nog ontwikkeld kunnen worden en welke kwaliteiten nog ontbreken. Ook wordt helder waar teamleden energie van krijgen en wat nodig is om de samenwerking te verbeteren en doelen zo meer gestroomlijnd te bereiken. Een teamassessment is een uitstekende basis of nulmeting voor een coaching– of ontwikkeltraject voor het hele team.
Mooie tip voor de inzet van assessments: uitdagen!
Zit je middenin een organisatieontwikkeling en overweeg je één of meerdere assessments in te zetten? Dan hebben we een mooie tip voor je: daag de mensen uit om écht in te zoomen op hun talenten. Dat is wat je namelijk doet, met een assessment. Een talent omvat vaak meer dan wat diegene op dit moment aan het doen is in zijn of haar functie. Daag de medewerkers uit om verder te kijken dan die dagelijkse praktijk en een beeld te vormen van het totale ontwikkelpotentieel, de ontwikkelruimte en de motivatie. Daarmee creëer je eigenaarschap en bereik je sneller het beoogde resultaat, want alles is afgestemd op wat er is of ontwikkeld kan worden. Merk je dat een assessment wordt gezien als een beoordeling? Lees dan dit blog, waarin we uitleggen dat een assessment veel meer is dan een ‘lijstje met dingen die iemand niet kan’.