In de overgang? Hoe houd jij na de vakantie je ontspanning vast?
Ontspanning en hormonen
Op het moment van spanning worden de hormonen adrenaline en cortisol actief. Deze hangen samen met de werking van het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Door adrenaline wordt het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt voor spanning, spieractiviteit, snellere hartslag, scherpte en meer functies die nodig zijn als je moet “vluchten voor een beer”. Het sympathisch zenuwstelsel is in de westerse maatschappij gemiddeld genomen meer geactiveerd dan het parasympatische zenuwstelsel. Zoals yin en yang, dag en nacht, zouden de beide zenuwstelsels in balans hun werk moeten kunnen verrichten. Want juist in ontspannen toestand treedt herstel op en kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam zijn werk doen.
Het mooie is dat ontspannen werken altijd mogelijk is. Sommige mensen ervaren zelden stress, andere mensen kunnen door middel van bewustwording of oefeningen ontspannen. Nog mooier is het als het lukt om uit stress te blijven.
Ontspannen in 3 stappen
Op vakantie is ontspanning voor veel mensen gemakkelijker haalbaar dan tijdens werkdagen. Zowel tijdens de vakantie als op het werk is ontspannen mogelijk. Volg dit 1-2-3-stappenplan als je merkt dat je stress-level oploopt. Het duurt maar 5 minuten.
- Ga rustig zitten met je ogen dicht en je handen in je schoot
- Adem eerst helemaal uit (trek ook je buik in voor een diepe uitademing) en laat dan je buik los. De inademing komt dan vanzelf.
- Herhaal dit 3-5 keer, waarbij je telkens bij het uitademen rustig tot 10 telt.
Lichamelijke processen in de overgang
Tijdens de overgang zijn er verschillende processen gaande. Een ervan heeft te maken met het wegvallen van de beschermende werking van de voortplantingshormonen én met een continue aanpassing van het lichaam aan een nieuwe balans. Door deze processen kan het gebeuren dat de stress-gevoeligheid verandert. Adrenaline komt sneller in actie en spanning en stress worden ervaren, terwijl deze persoon een enorme buffer had tegen spanning. Dit uit zich in bijvoorbeeld in opvliegers, hartkloppingen of concentratieverlies. Door spanning en grotere stressgevoeligheid kunnen overgangsklachten veroorzaakt worden. Zaak dus om te zorgen voor voldoende ontspanning. Behalve ontspanning zijn er nog meer elementen die zorgen voor vitaliteit en soepeler door de overgang komen.
Meer weten?
In steeds meer organisaties mag de overgang bespreekbaar worden. Door voorlichting en bewustwording wordt het een “gewoon” onderdeel van het dagelijks leven. Medewerksters kunnen immers niet hun overgang uitzetten van 08.30-18.00 uur.