Zelfontwikkeling vanuit huis

5 augustus 2020

Thuis zitten omdat er geen of minder werk is, hoeft niet betekenen dat de ontwikkeling van medewerkers tot stilstand komt. Ook vanuit huis zijn er mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Op adem komen

Voordat we je meenemen in de mogelijkheden, eerst een kleine kanttekening. Want laten we niet onderschatten dat de eerste periode van de coronacrisis een behoorlijke aanslag is geweest op het ontwikkelpotentieel van mensen. Medewerkers hebben veel creativiteit en flexibiliteit getoond. Er werd ineens anders gewerkt, er werden andere (technische skills) gevraagd. Hele dagen vanuit huis en soms ook thuisonderwijs geven aan kinderen. Kortom, er werd van alles verwacht van mensen. Geef ze daarom de tijd om even op adem te komen en aandacht aan zichzelf te besteden.

 

Online ontwikkelaanbod

Daarna kan worden teruggegrepen op eerder gestelde doelen. Wat wilde de medewerker bijvoorbeeld eind 2019 bereiken en welk pad was daarvoor uitgestippeld? Hoe kun je in de huidige realiteit daaraan invulling gaan geven? Leg dat eigenaarschap vooral ook bij de medewerker neer en ondersteun als organisatie. Is dat lastig, dan kun je via een online assessment proberen inzicht te krijgen in ontwikkelpunten. Verder is er de afgelopen maanden veel online aanbod ontwikkeld voor zelfontwikkeling vanuit huis. Zelf hebben wij het nodige aanbod ontwikkelt en ook bieden partijen als Studytube en Skillstown mooi online oplossingen. Denk aan een e-learning, virtual classroom, microlearning of een combinatie van deze. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk het bijwonen van webinars, beluisteren van podcasts of lezen van vakgerelateerde artikelen.

In je directe omgeving

Zijn er wel mensen in de straat of buurt met een specifieke expertise of kennis? Maak daar gebruik van. Juist omdat we allemaal zoveel thuis zijn, is contact met de directe omgeving haast makkelijker dan ooit. Grijp die momenten aan voor het leggen van nieuwe contacten (op gepaste afstand, uiteraard) en zie het als een kans om op die manier te werken aan ontwikkeling. Wissel kennis en ervaringen uit over het thuiswerken, over techniek of andere werkgerelateerde onderwerpen.

Nieuwe kansen

Zelf staan we ook niet stil. In haar blog vertelde onze trainer Paula hoe wij op dit moment online trainingen aanbieden. Zelfs werken met een trainingsacteur hebben we online kunnen inrichten. En wij zijn niet de enige. Je ziet dat er veel gebeurt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Juist om mensen in de actiestand te houden nu we zoveel vanuit huis werken. Soms is het een ingewikkeld spanningsveld: we zijn geneigd te denken dat leren en reflecteren makkelijker is bij fysiek contact en beweging. Dat is immers wat we kennen. Maar wat ons betreft betekent het niet dat zelfontwikkeling komt stil te staan. Sterker nog, juist omdat we zoveel vanuit huis werken, is het belangrijk te investeren in persoonlijke ontwikkeling. De mogelijkheden zijn er.

Naar ons trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.