Wat maakt een team écht een team?
In een tijd waarin samenwerken steeds meer centraal staat, is het belangrijk om te begrijpen wat een groep mensen nu echt tot een team maakt. Een team heeft een gezamenlijke missie, doel of taak en bestaat uit mensen die op elkaar aangewezen zijn om dat doel te bereiken. Jos Huijser, Human Capital Expert bij HRD Groep, deelt in deze blog inzichten over hoe teams optimaal kunnen functioneren. We bespreken niet alleen de basis van teamvorming, maar ook veelvoorkomende valkuilen en de waarde van teamcoaching. Wat zijn de kenmerken van een goed functionerend team en hoe kunnen we daarop sturen?
Een team werkt samen aan een gemeenschappelijk doel
In een eerdere blogserie bespraken we de vijf fases van teamontwikkeling – van forming tot adjourning – maar wanneer is een groep mensen die op dezelfde afdeling werkt, nu een echt team? Wat een team onderscheidt, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gemeenschappelijk doel of taakgebied. Dit betekent dat teamleden niet elk op een eigen spreekwoordelijke stoeptegel hun eigen werk zitten te doen, maar dat ze samen toewerken naar een resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een projectteam dat verantwoordelijk is voor het implementeren van een nieuw softwaresysteem binnen een organisatie. Zo’n team werkt samen aan één duidelijke opdracht met een concreet doel, waarbij ieder teamlid een specifieke bijdrage levert die essentieel is voor het eindresultaat. De omvang van de groep speelt hierbij ook een rol: te grote teams missen vaak de onderlinge samenhang die nodig is voor effectieve samenwerking. Kleine groepen hebben niet alleen een betere dynamiek, mensen durven in een klein groepje bovendien gemakkelijker hun mening te geven.
De grootste valkuilen bij teamvorming
Er zijn een aantal veelvoorkomende valkuilen bij het opzetten van teams. Een van de belangrijkste is het samenstellen van groepen op basis van praktische overwegingen, zoals het aantal medewerkers per afdeling. Mensen delen dan alleen dezelfde leidinggevende, maar missen een gezamenlijk doel. Ze hebben geen enkele onderlinge binding en dan is er dus sprake van een groep, niet van een team. Daarnaast moet je goed nadenken over de ideale groepsgrootte. Als te veel mensen aan hetzelfde doel werken, wordt het voor sommigen makkelijker om achterover te leunen en zich te verschuilen in de massa. Dit leidt tot rendementsverlies; de effectiviteit van een team neemt af naarmate het groter wordt, zo lezen we ook in dit artikel in Harvard Business Review. Bovendien kan een leidinggevende bij een te grote groep het overzicht verliezen, wat uiteindelijk ten koste gaat van de cultuur en het gevoel van psychologische veiligheid binnen het team. En hoe belangrijk dat veilige gevoel is, daarover schreven we recent nog een blog.
De rol van de leidinggevende in een modern team
In de huidige tijd hoeft een leidinggevende niet per se inhoudelijke kennis te hebben van het werk van zijn teamleden, maar dit kan wel uitdagingen opleveren. Er is een risico dat medewerkers minder vertrouwen hebben in een leider die niet dezelfde inhoudelijke kennis heeft als zij. Daarnaast kan een te grote span of control van een leidinggevende voor uitdagingen zorgen. Op een bepaald moment kan een leider de kwaliteit van zijn leiderschap niet meer waarborgen, met alle gevolgen van dien.
Teamcoaching als middel voor duurzame ontwikkeling
Teamcoaching kan een krachtige bijdrage leveren aan het versterken van een team. Dit proces begint vaak bij het vaststellen van gezamenlijke waarden en werkafspraken, en bij het bouwen van een cultuur waarin die psychologische veiligheid centraal staat. Teamcoaching helpt teamleden om met elkaar in gesprek te gaan over hun samenwerking, om constructief om te gaan met conflicten en om elkaar te ondersteunen. Of het nu gaat om een team dat vastgelopen is, of een team dat al goed functioneert en vooruit wil, teamcoaching kan in elke situatie heel waardevol zijn.
Op naar een cultuur van samenwerking en groei
Wil je 2025 starten met een team dat echt samenwerkt? Investeer dan in een cultuur waarin teamleden open communiceren, gezamenlijk naar gedeelde doelen toewerken en veilig hun mening durven te delen. Bij HRD bieden we teamcoaching op drie niveaus. We begeleiden bij het bouwen van nieuwe teams door samen de basisvoorwaarden te formuleren en afspraken te maken over hoe jullie als organisatie willen samenwerken. Daarnaast helpen we bestaande teams om efficiënter te werken. En voor teams die vastgelopen zijn, bieden we coaching om uit de impasse te komen en weer vooruitgang te boeken.
Meer weten?
Benieuwd hoe teamcoaching jouw organisatie kan versterken? Bekijk onze mogelijkheden voor teamcoaching en neem contact op als je benieuwd bent wat wij voor jouw teams kunnen betekenen.
Onze trainingsgids
Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod van trainingen, e-learnings en e-coachings, die ook heel waardevol zijn voor de interne begeleider of (beginnende) leidinggevende.