Hoe zorg je dat persoonlijke ontwikkeling thuis doorgaat? Vijf voordelen van thuisleren!

4 mei 2021
blog - thuis leren - training - hrd groep

Thuiswerken, het houdt de gemoederen al meer dan een jaar bezig. Maar hoe zit het met thuisleren? Aan welke voorwaarden moet je voldoen, welke kansen levert het op en wat zijn de voordelen? 

Voordelen groter dan nadelen

We schreven er al eerder over: online leren is in een stroomversnelling gekomen. Het heeft veel verschijningsvormen: Je kunt een e-learning volgen, op elk gewenst moment; Een virtuele training op een vooraf bepaald moment; En natuurlijk zijn er blended vormen, waarbij je bijvoorbeeld de theorie via een e-learning leert en een rollenspel via Teams of Zoom gedaan wordt.

Om maar meteen even met een nadeel te beginnen: in een groepssituatie waar je met mensen bij elkaar in een ruimte bent, krijg je direct feedback over hoe je er – letterlijk – bij zit. Online is het makkelijker om je te verschuilen, als je afdwaalt of even iets anders doet, is er niemand die dat ziet. Maar als we de onderzoeken erbij pakken, zien we dat thuis leren vooral veel voordelen heeft.

1. Praktisch

Als we mensen iets willen leren, is het belangrijk dat ze dat direct kunnen toepassen in de praktijk. Als je thuis leert én thuis werkt, gaat dat heel gemakkelijk. Dichter bij je werk kan je het niet hebben.

2. Flexibel

Dat brengt ons direct bij de flexibiliteit die thuisleren met zich meebrengt. Moest je voorheen voor een dag(deel) naar een bepaalde locatie, nu kun je bijvoorbeeld in de ochtend twee uur leren, en het in de middag direct toepassen. De volgende dag kan je met je trainer evalueren, vertellen over je ervaringen, en van de feedback die je krijgt, leer je weer. Er zijn dus simpelweg meer momenten om het geleerde in de praktijk te brengen. En je hebt meer invloed op wanneer je de kennis tot je neemt. Bovendien is het online aanbod eindeloos. Volg je een training op locatie, dan ben je altijd afhankelijk van wat er in de buurt beschikbaar is. Die beperking is er online niet.

3. Effectief

Na elke afleiding heeft een mens zeven tot twaalf minuten nodig om weer te focussen. Dat is een belangrijke factor die thuisleren lastiger kan maken. Maar de keerzijde is dat je ook makkelijker kan leren in korte sessies. Dat is veel effectiever: je kan een uurtje online leren, en dan weer aan het werk gaan. Dat is ook een reden dat bijvoorbeeld microlearnings zo in populariteit groeien. Dit zijn kleine leereenheden – nuggets – van maximaal zeven minuten. Precies de tijd dat wij mensen geconcentreerd kunnen blijven. Bovendien is bij studenten gemeten dat ze zich bij online studie 25 tot 60 procent meer van de leerstof herinneren. In een klassikale setting is dat slechts acht tot tien procent.

4. Veilig leerklimaat

Is het enerzijds een nadeel dat mensen online wat minder zichtbaar zijn, het levert ook iets op. Sommige mensen stellen nu eenmaal niet zo makkelijk een vraag in het openbaar. De angst om te spreken in het openbaar is vaak zelfs groter dan de angst om dood te gaan. Heb ik wel opgelet, geef ik wel het gewenste antwoord, zeg ik niets stoms? Al die beperkende gedachten dragen niet bij aan het leerproces. Online is het simpelweg wat makkelijker om een vraag te stellen, om te zeggen dat je iets niet helemaal begrepen hebt of dat je nog even dieper in wilt zoomen op een bepaald onderwerp.  Omdat je als deelnemer zit je in een veilige omgeving bent, namelijk thuis. En dat geeft vertrouwen.

5. Technologie

Vanuit het oogpunt van de technologie is het een geluk bij een ongeluk dat de lockdown nu plaatsvindt, en niet vijf of tien jaar geleden. De infrastructuur is veel beter, het aanbod van leeromgevingen is toegenomen, net als de mogelijkheden om interactiviteit aan een training toe te voegen, om feedback te geven of om een online assessment te doen. Een prachtige quote van Todorova & Bjorn-Andersen uit 2011 zegt:

‘The key lesson for others may be to embrace e-learning technology before disaster strikes!’

 

Dat was nog eens een vooruitziende blik.

Voordelen benutten

Wij hebben online leren en ontwikkelen omarmd. We verzorgen blended trainingen volledig online via livestream, compleet met break-out rooms en acteurs. Wij benutten de voordelen van thuisleren optimaal door het leuker en effectiever te maken.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.