Vijf tips om plannen voor organisatieverandering concreet te maken

27 mei 2020
Tips om je plannen concreet te maken | HRD Groep

Vijf tips om plannen voor organisatieverandering concreet te maken

Organisatieontwikkeling gaat niet vanzelf. We delen graag vijf tips met je die helpen om plannen concreet te maken.

 

#1 Bepaal je richting

Het klinkt als een open deur, maar toch begint het hierbij. Maak inzichtelijk wat het einddoel is en over hoeveel jaar de organisatie daar zal staan. Dit hoeft niet concreet te zijn, liever niet zelfs. Doelen die nog niet heel concreet zijn, zijn nog geen veranderingen maar ambities. En mensen sluiten zich vaak graag aan bij ambities. Die zijn namelijk nog leuk.

#2 Maak tussenstapjes

Vervolgens verdeel je de tijd tussen nu en dat einddoel op in tussenstapjes. Als je over vijf jaar bij je eindbestemming wil zijn, waar ben je dan over vier jaar? En volgend jaar? Deze tussenstapjes formuleer je samen met het MT of directieteam. Ook op dit niveau is het nog abstract. Met het MT onderzoek je wat er in die tussenjaren allemaal nodig is.

#3 Koppel het aan de praktijk

Als derde stap maak je per werkgebied of afdeling inzichtelijk wat het in de praktijk betekent. Daarvoor ga je in gesprek met de vertegenwoordigers (of leidinggevenden) van de afdeling. De doelen zijn nog altijd abstract en dus feitelijk ambities. Bijvoorbeeld: over vijf jaar wil je als organisatie volledig klimaatneutraal werken. Het is voor een medewerker best gaaf om mee te werken aan zo’n ambitie. Het is voor een medewerker stom om te horen dat hij over twee jaar nog maar 4 uur per dag de laptop mag gebruiken. Zorg daarom dat je doelen in een vroeg stadium deelt met de organisatie en ontwikkel daarna pas je veranderplan.

#4 Onderzoek welke mensen je in huis hebt

Doe onderzoek naar welke mensen er in huis zijn om het doel te realiseren. Houd rekening met het ontwikkelpotentieel dat je daadwerkelijk in huis hebt. Dat betekent dat je kijkt naar unieke talenten en drijfveren die aansluiten bij het doel. Als je daar naar kijkt, voelen mensen zich gehoord en serieus genomen. En zullen ze de verandering eigen maken.

#5 Maak een plan en geef mensen een rol

Terug naar dat voorbeeld van een klimaatneutrale organisatie en het gebruik van de laptop. Bij deze vijfde tip (stap) draait het heel concreet te maken wat ervoor nodig is dat de medewerker nog maar vier uur per dag zijn laptop gebruikt. Plus hoe je het straks kan stimuleren en meten. Vraag bijvoorbeeld wat de medewerker nodig heeft voor die vier uur, is er hulp nodig? Wat gebeurt er als we toch over die vier uur heen gaan? Hoe gaan we om met keuzes en dilemma’s. Allemaal zaken die je vast legt in een concreet plan.

Kortom: verbind de ambities van de mensen aan de strategische doelen van de organisatie. Bepaal je doel en geef mensen de mogelijkheid vroeg aan te sluiten bij je ambitie.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.