Persoonlijke ontwikkeling in bizarre tijden

7 april 2020
Zo stimuleer je persoonlijke ontwikkeling | HRD Groep

Persoonlijke ontwikkeling in bizarre tijden

We zitten in een bizarre tijd. De coronacrisis raakt ons allemaal, op wat voor manier dan ook. Wat er echter ook gebeurt, is dat mensen dit moment aangrijpen voor bezinning. Vanuit die context is juist nu een mooi moment voor persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe doe je dat; ontwikkelen? En als je verantwoordelijk bent voor een team, hoe stimuleer je jouw teamleden om zich te ontwikkelen?

Bijblijven

Een van de voornaamste redenen voor ontwikkelen is bijblijven. Bijvoorbeeld in het onderwijs, waar onderwijsgevenden worden ingehaald door de technische kennis van hun leerlingen. Of bij gemeenteambtenaren die minder deskundig zijn dan de inwoners voor wie zij het beleid maken. In beide situaties is het juist daarom belangrijk te blijven ontwikkelen.

Omdat het leuk is

Jezelf ontwikkelen omdat het moet is niet echt sexy. Ontwikkelen omdat je het wilt is effectiever. Er zijn beroepsgroepen waarbij ontwikkelen onderdeel van de dagelijkse realiteit is. Techneuten, marketeers, medici. Die moeten vanuit hun vak blijven ontwikkelen om bij te blijven. Maar we zien ook een grote groep die het ontwikkelen van oudsher van bovenaf krijgt opgelegd en waarin steeds meer aversie ontstaat tegen veranderen. Ambtenaren, mensen in het onderwijs. Dat snappen we, want zij krijgen al jaren echt veel voor hun kiezen.

Maar door met elkaar te proberen veranderingen aan te zien komen, of zelfs veranderingen te initiëren, ontwikkel je op eigen initiatief en dus omdat je het zelf wilt. Dan wordt ontwikkelen leuker, omdat je zelf degene bent met de ideeën. Het wordt steeds leuker om te veranderen. Voor een manager ligt daar natuurlijk een belangrijke rol weggelegd.

“Op zoek gaan naar de innerlijke motivator betekent inzoomen op unieke talenten.”

Innerlijke drive

Wat ons betreft gaat het hier vooral om zingeving. Ga met de medewerkers op zoek naar de zin van hun werk. Waarom werken ze bij je, waarom hebben ze daar ooit voor gekozen? Geen enkele collega heeft alleen maar voor de arbeidsvoorwaarden gekozen, echt niet. Als je eenmaal in gesprek bent over zingeving en het waarom van de baan, dan opent het deuren naar ontwikkeling. Een onderliggende motivator, de innerlijke drive, is dan ook een prachtig aanknopingspunt voor ontwikkeling.

Op zoek gaan naar de innerlijke motivator betekent inzoomen op unieke talenten en drijfveren. Waar word je blij van? Waar ben je echt goed in? Wat deed je als kind het allerliefst? Koppel dat aan het werk van nu en je legt een basis voor het ontwikkelen van de medewerker én de organisatie.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.