In 3 dagen een jaarsalaris verdienen?

24 april 2019
vergaderen grote groep - hrd groep

Verandering in adviesrecht van de or 2019

Bij de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven verdient een CEO binnen 3,1 werkdagen net zoveel als een gemiddelde medewerker in een jaar. Of: een gemiddelde medewerker moet 117 jaar werken om het jaarsalaris van zijn CEO te evenaren. In veel bedrijven en in de samenleving roept de loonkloof onrust en ongeduld op. In twee artikelen leg ik uit welke nieuwe rechten de or heeft gekregen op belonen na een stemming in de Tweede Kamer op 1 april 2019. In dit eerste artikel leg ik uit hoe het adviesrecht van de or van beursgenoteerde bedrijven is veranderd.

Op voorstel van D66 Kamerlid Joost Sneller heeft de or van een beursgenoteerd bedrijf adviesrecht gekregen op het bezoldigingsbeleid (ofwel beloningsbeleid). Dat adviesrecht bestaat uit vier onderdelen:

  1. De or vormt zich een mening over het vast te stellen bezoldigingsbeleid en schrijft hier een advies over.
  2. Dat advies wordt naar het orgaan gestuurd dat verantwoordelijk is voor het doen van voorstellen over het bezoldigingsbeleid. Doorgaans is dat de Raad van Commissarissen.
  3. Op de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt het voorstel besproken. Naast het voorstel (a) ontvangt de aandeelhouder het or-advies (b). Als de organisatie wil afwijken van het or-advies, moeten zij dat schriftelijk onderbouwen en in de stukken meenemen (c).
  4. De voorzitter van de or krijgt op de AVA de gelegenheid om een toelichting te geven.

Wat vind je van deze ontwikkeling? Laat het me weten via rene@hrdgroep.nl

Ben je betrokken bij de or en wil je meer weten over beloningsverschillen? Op 16 mei geef ik voor Rendement de training OR & Beloningsverschillen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Lees binnenkort meer over de Raad van Commissarissen, de toezichthouder waar de or een link mee heeft.

 

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.