Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie niet om HR heen kan?

14 september 2020
blog_Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie niet om HR heen kan_hrd groep

Jezelf in de etalage zetten. Dat is lang niet aan iedere HR-professional besteed. HR mensen zijn van oudsher dienend en bescheiden. Toch vraagt de tijd van nu, en zeker in een veranderende organisatie, dat je van jezelf laat horen. Dat je ervoor zorgt dat de organisatie niet meer om je heen kan. Dat je gevraagd en ongevraagd adviezen geeft. Niet vechtend, maar verbindend. Maar hoe doe je dat?

Zorg voor een heldere boodschap

Het begint met vertellen wat je te brengen hebt. Wijs op de risico’s als HR niet wordt betrokken bij veranderingen. Doe dat helpend. Zeg bijvoorbeeld dat je weet van de ontwikkelplannen en wat jullie toegevoegde waarde is. Vertel over jullie zicht op het menselijk kapitaal, op de kwaliteiten van de mensen en de veranderruimte. Dat je kan adviseren over hoe al dit potentieel te benutten om doelen te bereiken en over wanneer er problemen zijn. Dat je daarvoor wel op tijd betrokken moet worden. Kortom: zorg voor een heldere boodschap richting directie en pak daarbij een adviserende rol.

Durf jezelf te positioneren

Dat vraagt om lef. Je moet je durven te positioneren. Ga ongevraagd aan tafel zitten. Ga ze vertellen dat ze jou nodig hebben. Want verandering gebeurt via mensen en daar heb jij verstand van. Geef ongevraagd tips, niet belerend maar samenwerkend. Bijvoorbeeld over hoe je medewerkers meer kunt coachen, en wat dat meer oplevert dan ze alleen strak controleren op werkuren maken bijvoorbeeld. Deze aanpak zit niet altijd in het dna van HR mensen. Die zijn vaak bescheiden en dienend. Maar vraag jezelf af wat je als HR team moet doen, zodat je vanaf nu wel een positie hebt in het directieoverleg. En in de hele organisatie wordt gekend als een onmisbare factor bij organisatieontwikkeling. Daag jezelf uit en werk aan je ontwikkeling. Een veranderende organisatie heeft het namelijk hartstikke nodig dat HR op strategisch niveau aan tafel zit.

“Door met jezelf aan de slag te gaan, vergroot je je invloed.”

Vergroot je eigen invloed door ontwikkeling

Hoe je dat doet als HR professional of HR team? Practise what you preach. Ga jezelf (of je team) bijvoorbeeld ontwikkelen en zet daarbij coaching in. Dienend hoeft niet altijd bescheiden te zijn. Je kunt heel goed dienend zijn én van jezelf laten horen. Door te werken aan je eigen kwaliteiten en vaardigheden als HR professional kun je nóg meer betekenen voor de organisatie. Dat is pas dienend! Bovendien vergroot je je invloed en dat komt de organisatie ontzettend ten goede.

Zorg voor een voorbeeldeffect

Je invloed vergroten doe je ook door te laten zien wat je als HR team voor ogen hebt met de organisatie. Heb je een beeld van welk gedrag nodig is om je organisatie te ontwikkelen? Start daarmee in je eigen team. Dat heeft een voorbeeldeffect naar buiten. Heb daarbij, in je eigen team, wel oog voor elkaar. Snap dat je met elkaar een nieuw avontuur in gaat en doe dat samen. Durf hulp en feedback te vragen. Creëer en bewaak de positieve foutencultuur. Die heeft elke organisatie in verandering nodig en HR is degene die hoort te snappen hoe je een positieve foutencultuur creëert.

Zet intervisie in

Hoe helpen wij als HR team de organisatie zich te ontwikkelen en wat is onze eigen rol daarin? Stel jezelf die vraag door eens in de twee of drie weken met elkaar intervisie te doen. Met verschillende casuïstiek maak je het concreet. Hoe hebben we het aangepakt? Welke slagen hebben we door de macht der gewoonte gemist? Hoe gaan we om met de nieuwe dingen die zich gaan voordoen? Een coach van buiten kan je, zeker in het begin, helpen met dit soort scherpe vragen.

Een veranderende organisatie heeft het hartstikke nodig dat HR op strategisch niveau aan tafel zit. Dus ga met jezelf aan de slag, vergroot je invloed en zorg ervoor dat de organisatie niet meer om je heen kan.

Naar ons open trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.