Hoe werk je vanuit huis aan de relatie met je werknemers?

8 juni 2021
Hoe werk je vanuit huis aan de relatie met werknemers | HRD Groep

Uit eigen onderzoek blijkt dat thuiswerkers zich regelmatig eenzaam voelen. Een ingewikkelde realiteit, aangezien we bijna zeker weten dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Wat ons betreft is het dan ook ontzettend belangrijk om er nu voor te zorgen dat we straks fijn en prettig geheel of gedeeltelijk thuiswerken. Hoe? Door te werken aan een duurzame werkrelatie.

In onze vorige blogs zoomden we in op de specifieke behoeften van werknemers en leidinggevenden op het gebied van thuiswerken. In dit blog draait het om de relatie tussen leidinggevende en werknemer en het effect daarvan op het thuiswerken.

Motiveren is maatwerk

Wat de reden ook is: als iemand niet happy is, dan is dat killing voor de motivatie en productiviteit. Het ingewikkelde met thuiswerken is echter dat een medewerker het nog lastiger vindt zoiets te delen met de organisatie. Er is letterlijk een grote afstand. Voor een leidinggevende is bovendien ingewikkelder om signalen op dit vlak op te pikken. Hoe motiveer je medewerkers op afstand? Hou er als leidinggevende in ieder geval rekening mee dat motiveren, nu meer dan ooit, maatwerk is: energiegevers en energievreters zijn voor iedereen verschillend. Ga hierover met je medewerker in gesprek.

Drie basisbehoeften

Natuurlijke motivatie, ook wel intrinsieke motivatie, komt van binnen uit. Het betekent dat je iets doet dat je echt leuk vindt. Deze motivatie wordt gevoed door drie basisbehoeften:

  • Autonomie: de vrijheid om zelf invulling te geven aan het werk. De behoefte aan autonomie verschilt per medewerker en het thuiswerken geeft daar een extra dimensie aan. Oudere medewerkers (boven de 30 jaar) ervaarden altijd al een sterkere behoefte aan autonomie en thuiswerken vergroot dit.
  • Binding en verbondenheid: het gevoel ergens bij te horen en onderdeel uit te maken van een team en organisatie is van invloed op de motivatie. Dit element vraagt extra aandacht, omdat het thuiswerken de fysieke afstand vergroot.
  • Het gevoel competent te zijn: dit betekent dat je de juiste capaciteiten hebt en die ook kunt inzetten. Voor een leidinggevende is het belangrijk dat je hiervoor oog hebt en je medewerkers complimenteert. Voorheen werd dit nog al eens in het voorbij gaan gedaan, op kantoor. Dat valt nu voor een deel weg, maar de behoefte blijft.

Resultaten delen

Intrinsieke motivatie komt dan wel van binnen uit, je kunt het als leidinggevende wel sturen. Door bijvoorbeeld te zorgen voor een goede basis voor contact en medewerkers te blijven verbinden met elkaar. Een fijne relatie heeft een geweldig effect op de motivatie van een team en leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol. Zorg er bijvoorbeeld voor dat medewerkers resultaten kunnen delen met elkaar, zet iemand in de spotlight en geef zelf het goede voorbeeld door ook persoonlijke informatie te delen.

Misschien wel je belangrijkste taak…

Leidinggeven op afstand betekent leidinggeven op vertrouwen. Wat ons betreft is één van de belangrijkste taken daarin: aanmoedigen en begrip tonen als iemand moeite heeft met de omschakeling in de manier van werken. Motiveren is maatwerk. De reden waarvoor iemand iedere dag opstaat is per persoon anders. Dat hangt af van persoonlijke waarden, overtuigingen en voorkeuren. Als leidinggevende is het belangrijk dat je je medewerkers kent en van daaruit kunt motiveren. En andersom: wat er juist niet moet gebeuren om te voorkomen dat iemand gedemotiveerd raakt.

Reflecteer op het eigen leidinggeven

Het afgelopen jaar stelt hoge eisen aan iedereen die thuiswerkt. Hoe ga je als leidinggevende om met de uitdagingen rondom het thuiswerken? Hoe zorg je dat je je mensen blijft motiveren en verder helpt? Wat heb jij daarin nodig? Een effectieve leider is een zelfbewuste leider. Zelfbewustzijn gaat vooral over zicht krijgen op wie je bent, hoe je in elkaar steekt en waar je je in kunt ontwikkelen. Reflecteren op het eigen leidinggeven komt de relatie met de werknemer altijd ten goede. En daar gaat het uiteindelijk om.

Leidinggeven op afstand wordt een nieuwe realiteit. Dat betekent dat het vak leidinggeven verandert. Meer dan ooit is een duurzame werkrelatie doorslaggevend. Blijf daarom als leidinggevende jezelf ontwikkelen, reflecteer op het afgelopen jaar en onderzoek wat jij zelf nodig hebt om je mensen te blijven motiveren.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

 

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.