Help mensen om zelf hun problemen op te lossen

23 september 2020
Help mensen om zelf hun problemen op te lossen | HRD Groep

Van Personeelszaken, Personeel & Organisatie (P&O) tot Human Resources (HR). Van oudsher zorgde deze afdeling voor de salarisadministratie, het bijhouden van verzuim en het werven van nieuwe medewerkers. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat HR een stevige rol in het MT heeft. Gelukkig maar, want wat ons betreft hoort HR daar ook. Organisaties hebben vaker en sneller te maken met nieuwe ontwikkelingen. Ook met grote bewegingen, zoals inkrimping en fusies. De rol van HR als strategisch partner en verbinder is onmisbaar geworden.

Bemoei je ermee

Geregeld komen wij over de vloer bij organisaties waar HR op strategisch niveau sparringpartner is en vanuit deskundigheid waarde toevoegt aan de organisatie. In zo’n organisatie zie je dat HR zich gevraagd en ongevraagd overal mee bemoeit. Dat klinkt misschien negatief, maar het gebeurt op een hele mooie manier. Altijd neutraal en oplossingsgericht. Dat is dan ook ons advies aan alle HR-professionals: bemoei je ermee. Snap dat dat je taak is. En heb daarbij een lange adem.

Neem niet over maar empower

Eerder schreven we dat de rol van HR in de organisatie van uitvoerend naar coachend zou moeten gaan. Empoweren. Geen stukjes meer schrijven en taakjes op je nemen. Maar jezelf neerzetten als adviseur en verbinder. Moet een leidinggevende coachingsgesprekken voeren met zijn medewerkers en vindt hij dat ingewikkeld? Dan empower je niet door het van hem over te nemen of door samen de beoordeling te doen. Je empowert door te adviseren en tips te geven. Dat betekent stimuleren, faciliteren, vertrouwen geven, helpen leren en ontwikkelen en waar nodig en relevant kaders meegeven.

“Bemoei je ermee. Maar doe dat niet vechtend. Doe het verbindend.”

Ga overbruggen en verbinden

De HR-professional van nu helpt medewerkers om hun eigen problemen op te lossen. Blijf daarbij altijd neutraal en help iedereen. Laat collega’s niet alleen maar bij je mopperen, maar doe een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het eigenaarschap. Besef ook dat jij niet degene bent die het moet oplossen. Daarmee stimuleer je namelijk niet dat mensen elkaar opzoeken. Komt een medewerker mopperen over zijn leidinggevende? Vraag dan vooral wat die medewerker zelf al heeft gedaan om iets te veranderen. Geef daarbij adviezen en denk mee. Ga samen op zoek naar oplossingen en zet de medewerker aan het stuur. De medewerker en leidinggevende moeten het tenslotte met elkaar doen. Ga overbruggen en verbinden. En laat je niet verleiden tot oplossen of uitspelen

De invloed van HR is onmisbaar

De positie van HR wordt nogal eens onderschat in een organisatie. Maar zeker in een veranderende organisatie is de invloed van HR onmisbaar. Voor het realiseren van groei en verandering zijn de mensen het allerbelangrijkste. Het human capital. En HR heeft inzicht in het human capital. Daarom is het ook van groot belang dat HR zich bemoeit met de organisatie. Gevraagd en ongevraagd. Doe dat niet vechtend, maar doe dat vanuit een positieve houding en verbindt mensen met elkaar. Om te komen tot een duurzame organisatieontwikkeling met succesvolle gedragsveranderingen.

Naar ons trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.