Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering

26 oktober 2022
Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering

Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering

Er zijn vijf factoren die beïnvloeden of een verandering succesvol zal zijn. In onze vijf vorige blogs hebben we ze alle vijf besproken. In deze blog kijken we nog even waarom het zo belangrijk is om je medewerkers te betrekken als je succesvol wil veranderen.

Verandering is de enige constante

Vandaag de dag worden organisaties voortdurend met veranderingen geconfronteerd. Nieuwe businessmodellen schieten als paddenstoelen de grond uit, en bedrijven als Spotify, Airbnb, maar ook Lightyear en Battolyser Systems, maken het gevestigde bedrijven moeilijk. Daarnaast verlangen klanten diensten die sneller, beter en goedkoper zijn met een hogere mate van service. Productiekracht en distributienetwerken, ooit belangrijke strategische voordelen, verliezen hun waarde. Klanttevredenheid wordt steeds belangrijker. Dit alles dwingt organisaties wendbaarder dan ooit te zijn. Verandering is de enige constante, is een bekende uitspraak maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek door dat maar een derde van de verandertrajecten succesvol is. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat men vergeet de medewerkers te betrekken bij de organisatieveranderingen en dat terwijl het de mensen zijn die organisaties ontwikkelen. Het mag helder zijn dat je iets moet doen om je medewerkers mee te krijgen.

Praktische handvatten

Ervaring en onderzoek wijzen uit dat naast de benodigde kennis en vaardigheden een positieve attitude, een sterke motivatie, hoge zelfeffectiviteit en een toepassingsgerichte omgeving onmisbaar zijn om blijvende gedragsverandering binnen een organisatie te realiseren. Als een van deze vijf factoren onderbelicht blijft, is de kans groot dat je medewerkers het gewenste gedrag niet gaan laten zien. In onze reeks van blogs hebben we praktische handvatten gedeeld waarmee je je medewerkers niet alleen kunt betrekken bij veranderingen, maar ze de veranderingen ook daadwerkelijk kunt laten omarmen.

Meer weten?

Elke verandering is moeilijk. Dat bleek wel uit onze blog over (minder) filerijden. Binnen organisaties werkt het net zo. In onze vijf blogs hebben we geprobeerd veel van onze kennis met je te delen, maar we realiseren ons heel goed dat er meer dan alleen kennis nodig is om écht het verschil te maken. Wil je eens sparren of wil je graag direct aan de slag met deze inzichten over duurzame gedragsverandering? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek. Mail naar info@hrdgroep.nl of bel ons op 030 69 111 38. Toch nog eerst even verder lezen over duurzame gedragsverandering? Download dan hier ons whitepaper ‘Vijf sleutels tot duurzame gedragsverandering.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.