Stappenplan assessment

Zodra we uw aanvraag voor een assessment ontvangen, volgen een aantal stappen  

1. Intake

Voorafgaand aan het assessment stemmen we met u het doel van het assessment af. We verzamelen in deze fase alle (functie) informatie die nodig is om het assessment op maat in te kunnen richten. Deze informatie vertalen we binnen een dag naar een competentiematrix; een voorbeeld hiervan ziet u hiernaast. Na uw akkoord op de competentiematrix ontwikkelen we het assessmentprogramma en nodigen we uw kandidaat uit voor het assessment.

2. Uitnodiging

Vervolgens nodigen we de kandidaat telefonisch én schriftelijk uit. Eerst bellen we om alvast persoonlijk contact te leggen, om de procedure en een passende datum te bespreken en om eventuele spanning bij de kandidaat weg te nemen. Dat doen we door goed te luisteren en uit te leggen wat we precies op welke manier gaan meten, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kandidaat zo ontspannen mogelijk naar het assessment komt. Ook bespreken we de rechten van de kandidaat die gepaard gaan met deelname (NIP-code). Meteen daarna volgt een schriftelijke uitnodiging waarin alles nog eens bevestigd staat.

3. Afname

Het assessment bestaat meestal uit twee delen:

Deel 1: online programma
Eén gedeelte betreft het individueel thuis online invullen van vragenlijsten, tests en simulaties. De gemiddelde tijdsduur hiervoor beslaat zo’n 2 uur. Dit programma bestaat vaak uit een aantal van onderstaande onderdelen:

   • Een persoonlijkheidsvragenlijst, gebaseerd op de Big Five persoonlijkheidstheorie, die inzicht geeft in de (werkgerelateerde) persoonlijkheidsaspecten;
   • Een competentietest die inzicht geeft in aanwezige en nog te ontwikkelen competenties;
   • Een drijfverentest die inzicht geeft in iemands motivatoren en demotivatoren;
   • Een online praktijkcasus of simulatie, toegespitst op de rol(len) waarin een kandidaat wil gaan functioneren.

Deel 2: interactief programma
Het tweede, interactieve deel bestaat uit opdrachten waarbij persoonlijk contact en interactie essentieel zijn voor het kunnen beoordelen van de (ontwikkelbaarheid van) relevante competenties. Het interactief programma zal ongeveer 3 uur in beslag nemen en bestaat doorgaans uit:

   • Een diepte-interview met een assessment psycholoog;
   • Twee rollenspelen met één of twee ervaren assessment acteur(s).

Tussentijds geven we feedback en tips die de kandidaat kunnen helpen te groeien in het assessment.
De coachende grondhouding van de assessmentpsychologen is hierbij belangrijk, als ook het juist doseren van de feedback, zodat het een objectieve meting niet in de weg staat.

4. Terugkoppeling

Rapportage en nabespreking

De resultaten integreren we binnen drie werkdagen in een persoonlijk rapport. Deze versturen we versleuteld naar uw kandidaat in verband met strenge privacywetgeving. Indien versnelling nodig is, kunnen we de doorlooptijd inkorten.

Het rapport bestaat uit:

  • Een samenvatting en een overzicht van sterke kanten en aandachtspunten van de kandidaat;
  • Een persoonlijk en concreet ontwikkeladvies;
  • Een uitwerking van de assessmentresultaten;
  • Een format voor de kandidaat om de conclusies uit het rapport zelf te vertalen naar een SMART ontwikkelplan.

Tijdens de nabespreking met uw kandidaat beantwoorden we vragen, werken we naar herkenning en acceptatie, en vragen we toestemming van de kandidaat om het rapport door te sturen naar u als opdrachtgever.

Omdat HRD Groep is aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) zijn kandidaten gerechtigd hun assessment rapport te blokkeren of te voorzien van een persoonlijk aanvullend schrijven. Blokkeren komt bij ons zelden voor, omdat kandidaten het assessment bij HRD Groep doorgaans als een plezierige en leerzame ervaring betitelen, waarin zij zich gezien en gecoacht voelen.

5. Evaluatie

Nadat u van ons het rapport heeft ontvangen, zijn wij graag bereid de resultaten persoonlijk aan u te komen toelichten. Daarnaast evalueren wij graag met u in hoeverre het advies helder genoeg is geformuleerd en of daarmee de doelstellingen van het assessment daadwerkelijk zijn bereikt.

Benieuwd geworden naar wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op via ons contactformulier of plan direct een vrijblijvend gesprek.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.