Publicaties over de ondernemingsraad

Onze publicaties over de or

  Met onze publicaties over de ondernemingsraad (or) geven we inzicht en praktische handvatten om de or en medezeggenschap in een organisatie vorm te geven. Een or heeft een uniek perspectief om organisatieontwikkeling te stimuleren. Als deze wordt benut wordt medezeggenschap de mooiste rol die er is: een manier om medewerkers en managers positief te betrekken bij de organisatie.

  Bekijk de korte omschrijving van onze uitgaven hieronder en vraag ze gratis aan!

  publicaties ondernermingsraad hrd groep

  Vraag gratis aan!

  De or als adviseur. Van traditioneel naar modern or-advies

  Het snel kunnen inspelen op veranderingen is niet alleen belangrijk voor bestuurders en de werknemers. Ook de ondernemingsraad moet een flinke duit in het zakje doen om het noodzakelijke succes te kunnen boeken! De invulling van die rol komt met name tot uiting in adviestrajecten. Iedere fase van het adviestraject – van contact naar contract, onderzoek, analyse, uitvoering en reflectie – komt in deze publicatie aan bod. Voor iedere fase krijgt je uitgebreide tips en voorbeelden uit de praktijk.

  Een CAO bepaalt (grotendeels) de regels die gelden voor arbeidsvoorwaarden waaraan werkgevers zich moeten houden. De or heeft de taak om er op te te zien dat een organisatie de CAO-afspraken na leeft. Deze publicatie maakt jouw en de or wegwijs in CAO-land.

  Startende or. Van sterke start tot strategische invloed.

  Een ondernemingsraad (or) die goed wil functioneren, moet daarin flink investeren. Dat geldt niet alleen voor de allereerste or van een organisatie die alles zelf moet ontdekken, maar ook voor een nieuw gekozen or die een zittende or opvolgt. Die investering beslaat verschillende terreinen. Dit publicatie geeft de nodige handvatten om als nieuwe or goed uit de startblokken te komen én om invloed uit te kunnen oefenen op strategisch niveau.

  Or’s hebben bij het woord ‘debat’ vaak de associatie met herrie in de hut. In een goed debat echter, kun je een meningsverschil hebben met iemand zonder dat het overslaat op de relatie. In deze publicatie lees je, hoe je in die richting beweegt, hoe je een debat inhoudelijk, open en verbindend aan gaat. Én wanneer je het inzet.

  Blog
  blog - Hoe benut je de meerwaarde van de or - hrd groep

  Hoe benut je de meerwaarde van de or?

  28 juni 2021

  Hr-professionals en leidinggevenden vinden hun ondernemingsraad vaak een noodzakelijk kwaad. Maar met een duidelijke visie, afspraken over faciliteiten en heldere verwachtingen van elkaar levert de or veel meer op.

  Blog
  vergaderen grote groep - hrd groep

  In 3 dagen een jaarsalaris verdienen?

  24 april 2019

  In twee artikelen legt René uit welke nieuwe rechten de or heeft gekregen op belonen na een stemming in de Tweede Kamer op 1 april 2019. In dit eerste artikel leg ik uit hoe het adviesrecht van de or van beursgenoteerde bedrijven is veranderd.

  Publicatie
  publicatie - startende ondernemingsraad - hrd groep

  Startende or – Van sterke start tot strategische invloed

  27 maart 2019

  Het boek ‘Van sterke start tot strategische invloed’ geeft je in overzichtelijke stappen praktische handvatten om als nieuwe or goed uit de startblokken te komen én invloed uit te oefenen op strategisch niveau.

  Publicatie
  man en vrouw overleg - hrd groep

  Or klankbord van bestuurder

  25 maart 2019

  Veel bestuurders snakken naar een or als klankbord. Als je deze rol inbouwt in het or-werk, merk je dat invloed van de or op inhoud en waarde aanzienlijk toeneemt. Maar waar begin je? René en Stef helpen je op weg.

  Publicatie
  publicatie - In gesprek over beloningsverschillen - hrd groep

  In gesprek over beloningsverschillen, hoe pak je dat aan?

  3 februari 2019

  Sinds 1 januari 2019 zijn organisaties verplicht om één maal per jaar in gesprek te gaan over beloningsverschillen in een organisatie. Hoe pak je dat aan? René geeft je tips.

  Blog
  publicatie - op weg naar een lerende medezeggenschap - hrd groep

  Van traditioneel naar modern OR-advies

  7 januari 2019

  Medezeggenschap moet anders, omdat medezeggenschap letterlijk ‘uit de tijd’ is. Om een zinvolle bijdrage te leveren, moeten we doelen nastreven die passen bij de huidige tijd.

  Inschrijven nieuwsbrief

  * verplicht

  We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.