Persoonlijk leiderschap

een reis van zelfontdekking en groei

5 juni 2023
Persoonlijk leiderschap: een reis van zelfontdekking

Persoonlijk leiderschap: een reis van zelfontdekking en groei

Leiding geven aan anderen begint met zelfkennis en het herkennen van je eigen neigingen en valkuilen. Want als je je eigen denk- en gedragspatronen niet kent, kun je ook je medewerkers niet helpen deze bij zichzelf te herkennen en zich te ontwikkelen. Maar hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap? En waarom kun je als leidinggevende niet zonder? In deze blog nemen we je mee naar de essentie van persoonlijk leiderschap.

Van de inhoud naar inspiratie

Veel leiders zijn ooit begonnen als expert in hun vak. Je blinkt uit in je vakgebied en een logische volgende stap is dat je steeds meer coördinerende taken op je neemt. Voor je het weet gaat het niet meer over de inhoud, maar over ontwikkelen van je medewerkers en je team. Daarvoor moet je loskomen uit de jou zo vertrouwde inhoud en beschikken over allerlei interactieve competenties, die niets met inhoud te maken hebben. Hoe hoger je in de organisatie komt als leidinggevende, hoe verder af je van de inhoud komt, en hoe meer je gaat beïnvloeden op basis van je persoonlijkheid en sociale skills. Om dat op een authentieke en dus betrouwbare manier te doen, vraagt dat in de eerste plaats dat je jezelf durft te zijn, dat je vertrouwt op je eigen inzichten, maar ook benaderbaar en aanspreekbaar bent voor anderen. En dat je dus tegen een stootje kunt, zonder uit contact te gaan met de mensen aan wie je leidinggeeft.

Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf

Het gedrag van een leidinggevende heeft veel invloed op de mate waarin medewerkers zich ontwikkelen: hoe reageer je bijvoorbeeld zelf op fouten die je maakt? Als jij ze van jezelf krampachtig verbloemt, zullen je medewerkers dat ook doen, vanuit de conclusie dat fouten maken kennelijk slecht is en iets is om je voor te schamen. Als jij je daar niet bewust van bent, creëer je onbedoeld een angstcultuur. Wanneer je echter van jezelf weet dat je, door welke reden of gebeurtenis dan ook, moeite hebt je fouten onder ogen te zien, kun je bewust kiezen voor ander gedrag. Namelijk dat je de fouten openlijk bespreekt met anderen en samen onderzoekt wat je eruit kunt leren. Zo creëer je een cultuur waarin fouten positief benaderd worden en waarin mensen kunnen leren van hun fouten. Persoonlijk leiderschap gaat dus over zelfkennis en het vermogen om jezelf te coachen.

Onderzoek waar jouw uitdagingen liggen

Een assessment is een ideale manier om diepgaand te onderzoeken waar jouw kwaliteiten, je uitdagingen en mogelijke belemmerende overtuigingen liggen. Niemand is perfect; iedereen heeft zo zijn eigen, al dan niet verborgen, valkuilen. Als je bang bent voor conflicten, bijvoorbeeld omdat je vroeger thuis al op heel jonge leeftijd omgeven werd met te veel spanning en conflict, en je bent je hier niet van bewust, zal dit zich ook weerspiegelen in je team. Dingen niet direct uitspreken en via omwegen communiceren, zijn tekenen van conflictvermijdend gedrag, die jij ongetwijfeld zelf onbewust als voorbeeld hebt laten zien. En dat is jammer, want voor succesvolle teams is het zo belangrijk dat pijnpunten en spanningen snel met elkaar worden besproken. Met als doel elkaar beter te begrijpen en zo bij te dragen aan een basis van vertrouwen. Als jij als leider zelf gemakkelijk met conflicten omgaat, straal je dit uit naar je team, en zeg je in feite dat wrijving niet erg, maar juist kansrijk is uitdagend. Het is als leidinggevende dus essentieel om te weten wie je zelf bent, waar je vandaan komt en waarom jij doet zoals je doet.

Persoonlijk leiderschap voor iedereen belangrijk

Iedereen is in de wieg gelegd voor persoonlijk leiderschap. In feite helpt het je jezelf in te brengen in de functie die je vervult, als basis waarop je je verschillende vaardigheden kunt eigen maken. Wat dat betreft is het niet alleen voor leidinggevenden een belangrijke competentie, maar in feite voor iedereen die een doel wil bereiken binnen een sociaal dynamisch speelveld.

Geïnspireerd?

Ben je benieuwd hoe een assessment kan bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap, en welke programma’s we bieden om je te helpen deze competentie verder te ontwikkelen?? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ons complete trainingsaanbod

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.