Ontwikkelassessment wint terrein als waardevol aanvullend instrument

Als HR-professional weet je hoe belangrijk het is om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen én te houden. Het klassieke selectie-assessment helpt je om kostbare mismatches te voorkomen. Daarnaast zien we een nieuwe trend: het ontwikkelassessment dat je inzet ná de contractondertekening. In deze blog lees je hoe beide instrumenten elkaar perfect aanvullen.
Een nieuwe trend in assessmentland
FD Persoonlijk besteedde recent aandacht aan de groeiende populariteit van ontwikkelassessments. Het blijkt dat jaarlijks 30.000 tot 50.000 Nederlanders een assessment doen. Steeds vaker gebeurt dit niet alleen tijdens de selectie, maar ook na indiensttreding. Een trend die wij al in 2022 signaleerden in onze blog over instroomassessments.
Twee doelen, twee momenten
Het selectie-assessment blijft onmisbaar om de juiste match te maken tussen kandidaat en functie. Het voorkomt dure foute beslissingen en zorgt dat mensen op een plek komen waar ze kunnen excelleren. Het ontwikkelassessment vult dit perfect aan: het vormt het startpunt van iemands groeipad binnen je organisatie.
Van selectiemiddel naar ontwikkelinstrument
Het FD-artikel laat zien dat deze aanvullende inzet van assessments steeds populairder wordt: bij sommige bureaus vindt inmiddels 70% van de assessments plaats na de contractondertekening. Logisch, want het helpt organisaties om talent niet alleen aan te trekken, maar ook te behouden.
Maak heldere afspraken
Een ontwikkelassessment na contractondertekening vraagt om zorgvuldige communicatie. Leg vooraf duidelijk uit wat het doel is van het assessment en hoe je de resultaten gaat inzetten. Bespreek ook wat er gebeurt als iemand op bepaalde onderdelen minder goed scoort. Maak het assessment onderdeel van een breder ontwikkeltraject. Zo voorkom je verwarring en teleurstelling achteraf en zorg je dat het assessment echt bijdraagt aan de groei van je nieuwe medewerker. Bereid ook je hiring-managers goed voor – zij spelen een belangrijke rol in het succesvol inzetten van de assessmentresultaten voor ontwikkeling.
Zo pak je het succesvol aan
- Positioneer het assessment als startpunt om mensen te helpen groeien en ze te binden aan je organisatie
- Vertaal de resultaten naar concrete ontwikkelmogelijkheden en een persoonlijk groeiplan
- Laat nieuwe medewerkers zelf hun ontwikkeldoelen kiezen
- Geef mensen eigenaarschap over hun ontwikkelpad binnen de organisatie
Begin vandaag nog met ontwikkelgericht assessment
De huidige veeleisende arbeidsmarkt vraagt om een passende aanpak. Door het assessment in te zetten als ontwikkelinstrument, creëer je direct vanaf de start een cultuur van groei en leren. Zo bind je niet alleen nieuwe talenten aan je organisatie, maar help je ze ook excelleren in hun rol.
Geïnspireerd?
Iedere assessmentvraag is uniek, daarom is een assessment altijd maatwerk. Benieuwd of een assessment jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We maken graag een voorstel op maat.
Onze trainingsgids
Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod van trainingen, e-learnings en e-coachings, die ook heel waardevol zijn voor de interne begeleider of (beginnende) leidinggevende.