Ondernemingsraad to the rescue

15 december 2018
nieuws - rene van oorschot - medezeggenschap - workshop - hrd groep

Beroering

Er is nogal wat beroering over topbeloningen in Nederland. In april heeft het FNV een onderzoek gepubliceerd naar de geplande loonsverhogingen bij ING, ASR, Nationale Nederlanden en NIBC. 63% van Nederland zegt dat hun vertrouwen in de financiële sector door topbeloningen een deuk heeft opgelopen. Een verhoging van 25% aan de top is ook flink, afgezet tegen een cao-stijging van 2% op de vloer.

Nederland wordt in beloningen beïnvloed door Angelsaksisch denken; een systeem waarin de relatie aandeelhouder-bestuurder centraal staat. Het grote idee achter dat systeem is dat aandeelhouders met financiële prikkels makkelijker de prestatie van de bestuurder sturen. Onderzoek laat zien dat met dat systeem nogal wat mis is. Zo voorspelt het salaris het functioneren van de bestuurder niet goed (OECD), hangen bonussen met fraude samen en zijn toezichthouders nauwelijks in staat om een geïnformeerd, neutraal oordeel te vellen over het beloningspakket van hun CEO.

Ondernemingsraad ‘to the rescue’

De Tweede Kamer heeft in juni z’n beste Rijnlandse paardje voor gezet om dit probleem te tackelen: de ondernemingsraad. Met nieuwe wetgeving op zak heeft de or niet alleen recht op informatie over beloningen, maar moet dat jaarlijks ook echt op de agenda komen. Prima, zo’n steuntje in de rug. Nu nog or-en met kennis, netwerk en lef om dit initiatief van de grond te trekken!

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.