Het belang van feedback en complimenten voor een sterk team
Het belang van feedback en complimenten voor een sterk team
Als coach, begeleider of leidinggevende is het essentieel om mensen in hun kracht te zetten. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag de dag is het behouden van talent van groter belang dan ooit. Het geven van opbouwende feedback en welgemeende complimenten spelen hierbij een cruciale rol. Of je nu een leidinggevende, mentor of collega bent, met de juiste feedback en een goed doordacht compliment kun je de prestaties van individuen en het team versterken.
Kies voor een coachende benadering van feedback
Feedback is een belangrijk onderdeel van de rol als leidinggevende, begeleider of coach. Het is van cruciaal belang om feedback te plaatsen binnen de context van samenwerking. Je kunt daarbij natuurlijk focussen op een bepaald gedrag. Benoem de concrete situatie waarover je feedback geeft, deel de impact ervan op jou, en vraag vervolgens aan de ander of hij of zij begrip heeft voor jouw ervaring en begrijpt waarom dit belangrijk is voor jullie samenwerking. Vervolgens kan je samen bespreken hoe je het anders kunt aanpakken en eventueel afspraken maken.
Je kunt ook feedback geven over iemands werk, waarbij je concrete feedback en tips geeft. Bevindt iemand zich in een leerproces, is het waardevoller als diegene zelf tot inzichten komt. Dit wordt ook wel coachende feedback genoemd, waarbij je de ander stimuleert om zelf na te denken over de effecten en de oplossingen. Een effectieve manier om dit te doen is door gebruik te maken van de ‘Ik, Ik, Jij, Wij’-structuur, zoals bij gewone feedback. Alleen stel je meer vragen. Eerst probeer je te ontdekken of je coachee herkent waar de feedback over gaat. Snapt hij of zij waarom je feedback geeft? Vervolgens leg je uit wat het effect volgens jou is. Daarbij check je of diegene die je coacht ook het belang inziet van de gegeven feedback en welk effect diegene voor ogen had en ziet. Hierbij vraag je door op belangen en ideeën van de coachee en zorg je dat je vooral het effect blijft bevragen en benoemen.
Het krachtige effect van complimenten
Naast feedback is ook het geven van complimenten van groot belang. Een simpel ‘goed gedaan’ kan al waardevol zijn, maar het effect kan nog krachtiger zijn als je complimenten specifieker maakt. Ook dit kan je doen door gebruik te maken van een gedeelte van de ‘Ik, Ik, Jij, Wij’-methode. In plaats van te zeggen ‘leuk artikel heb je geschreven’, kun je misschien aangeven welke alinea je specifiek aansprak en waarom en wat voor effect het op je had, bijvoorbeeld dat het je nieuwsgierig maakte. Door complimenten gedetailleerder te maken, en door het effect te benoemen geef je anderen duidelijkheid over wat ze goed hebben gedaan en stimuleer je hen om dit gedrag in de toekomst te herhalen. Complimenten kunnen daarmee een effectief middel zijn om bepaald gedrag te stimuleren, de samenwerking te versterken en het beste uit je team te halen.
Het belang van feedback en complimenten
Of je nu een leidinggevende, mentor, of collega bent, feedback en complimenten spelen een cruciale rol in het versterken van de teamdynamiek en het behouden van talent. Door op een coachende manier feedback te geven, stimuleer je anderen om zelf na te denken over hun ontwikkeling. Daarnaast toon je op deze manier je waardering, stimuleer je ontwikkeling, verhoog je de motivatie en autonomie en vergroot je de medewerkersbetrokkenheid. Door deze elementen te integreren in het dagelijkse werk, creëer je een positieve cultuur waarin medewerkers goed gedijen en zich gewaardeerd voelen. Het is daarom de moeite waard om bewust tijd en aandacht te besteden aan het geven van feedback en het uiten van complimenten.
Meer weten?
In de training ‘Coachen en begeleiden’ leer je als mentor of intern begeleider hoe je collega’s coachend feedback geeft.
Onze trainingsgids
Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod trainingen, e-learnings en e-coachings.