‘Er wordt hier keihard gewerkt, maar er is ook échte aandacht voor elkaar’

17 juli 2023
‘Er wordt hier keihard gewerkt, maar er is ook échte aandacht voor elkaar’

‘Er wordt hier keihard gewerkt, maar er is ook échte aandacht voor elkaar’

Als trainer en coach bij HRD Groep helpt Dominique Jacobs mensen in hun kracht te staan. Goed met elkaar communiceren, brengt iedereen verder. In deze blog vertelt Dominique wat ze zo bijzonder vindt aan HRD Groep en hoe ze alles wat ze leert, direct in de praktijk kan toepassen.

Mensen in hun kracht zetten

Sinds begin 2020 werk ik bij HRD Groep als trainer en coach. Alle mensen hebben people skills nodig, van de boardroom tot de werkvloer. Als je fijn kunt samenwerken en goed kunt communiceren met de mensen om je heen – in je eigen team, met klanten, maar ook binnen het gezin of met vrienden – kom je verder. Mensen helpen in hun kracht te staan, dat is feitelijk wat ik dagelijks doe. Ik train individuen en teams binnen organisaties, maar ook groepen in onze open trainingen. Ik werk veel met het DISC-model, wat inzicht geeft in onze bewuste en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie. Vier kleuren geven de voorkeursstijlen aan: Rood (daadkrachtig & Direct), Geel (inspirerend & interactief), Groen (stabiel en sociaal), Blauw (Conformerend en correct). Als je van jezelf en van elkaar weet wat je voorkeursstijl is, kun je bewuster een ander benaderen en veel beter op elkaar afstemmen. Het is voor veel mensen een echte eyeopener. Wat ik heel leuk vind, is dat het zo praktisch is en dat mensen er direct mee aan de slag kunnen.

Persoonlijke groei

De sfeer bij HRD Groep is ontzettend open. Je mag hier dingen uitproberen en fouten maken, zonder dat iemand je daarop afrekent. Iedereen is gericht op persoonlijke groei. Dat is onze missie, niet alleen op papier, maar ook in de dagelijkse praktijk. Hier mogen bijvoorbeeld ook de stagiairs de leidinggevenden corrigeren. Toen ik dat laatst op een training vertelde, vielen er heel wat monden open. Nou hebben wij toevallig ook hele leuke stagiairs die dat ook gewoon durven, maar dat het wordt geaccepteerd is natuurlijk supertof. Bij HRD Groep wordt er ook veel belang aan gehecht dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Na mijn tweede zwangerschap had mijn lijf wat moeite met opstarten, toen was er ook echt de ruimte voor mij om te sporten tijdens werkuren. Die flexibiliteit is zo fijn. Iedereen in het team is even hartelijk en leeft met elkaar mee. Er wordt hier keihard gewerkt, maar er is ook gemeende aandacht voor elkaar.

Geen trucje

Wat ik heel belangrijk vind in het leven, is dat je echt bent. Dat is een gedeelde waarde in ons eigen team, en die waarde neem ik ook mee in de trainingen die ik geef. Tijdens die trainingen zoeken we naar wat er op dat moment, bij die persoon of in dat team, nodig is. We komen niet een of ander trucje uitvoeren. Als ik een training geef, sta ik er voor de volle honderd procent en luister ik heel zorgvuldig naar wat er is. Daar speel ik dan op in. Wat ik terugkrijg, van collega’s en van deelnemers, is dat ik mensen kan aanmoedigen om ander gedrag te laten zien dan wat ze gewend zijn. Gedrag dat ze verder gaat helpen in het leven. Neem bijvoorbeeld een feedbacktraining. Mensen helpen over hun schroom heen te stappen en toch dat lastige gesprek aan te gaan. Dat inspireert mij om dat zelf ook te doen. Soms bellen of mailen trainees me na een training om te vertellen hoe ze iets hebben aangepakt en hoe het is gegaan. Dat is voor mij een bevestiging dat er echt verbinding is geweest tijdens de training.

Praktijkervaring

Naast mijn werk bij HRD Groep heb ik een leidinggevende nevenfunctie elders. In die rol geef ik leiding aan vier teams. Dat betekent dat ik alles wat ik bij HRD Groep leer, direct in de praktijk kan uitvoeren. Zo zien de mensen die ik train dat ik niet alleen maar een mooi theoretisch verhaal ophang, maar dat ik zelf ook daadwerkelijk met m’n spreekwoordelijke ‘poten’ in de klei sta. Dat geeft vertrouwen.

Genieten van het gezin

Als ik niet aan het werk ben, geniet ik van ons fijne en warme gezin. Onze twee kinderen van vier en een zijn superleuk en we genieten dan ook volop als we met ze op pad gaan. Veel wilder dan de geitenboerderij en de dierentuin is het – nog – niet, maar dat hoeft ook niet. Ik vind het ook heerlijk om lekker met onze hond te lopen, dan kom ik echt even tot rust. Daarnaast ben ik dol op lezen, maar in de praktijk heb ik daar veel te weinig tijd voor. Ik probeer af en toe een bladzijde te lezen op het toilet, maar hele stapels boeken wegwerken, dat komt er nu niet van.

Meer weten?

Onze team- en organisatiecoaches zijn in staat een frisse blik op de situatie te werpen. Bevindt je team zich in een impasse, hebben jullie last van een negatieve onderstroom of is het lastig om jullie eigen weg te vinden in een organisatieverandering? Schakel dan gerust een van onze coaches in. Wij ondersteunen je positief, zijn oordeelvrij en benaderen je vanuit oprechte nieuwsgierigheid. Onze aanpak is concreet, toepassingsgericht en meetbaar. Meer weten over de mogelijkheden of sparren over jouw vraag? Stuur ons gewoon een berichtje.

Onze trainingsgids

Heb je onze trainingsgids al gezien? Hij staat vol met ons aanbod trainingen, e-learnings en e-coachings.

Bekijk onze trainingsgids

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.