Doe je voorzichtig…?
Als ouder van opgroeiende en uitvliegende kinderen, hoor ik mezelf deze zin soms meermalen per dag zeggen of appen. Tegen mijn in de horeca werkende dochter die midden in de nacht terug moet komen uit de stad. Tegen mijn in de bejaardenzorg werkende dochter die de neiging heeft maar door te werken en haar pauzes te negeren, omdat er altijd wel ergens een bewoner of bewoonster is die hulp of aandacht nodig heeft. Tegen mijn zoon die shifts van 12 tot 16 uur draait op de festivals waar hij werkt. Ik heb niet de illusie dat mijn opmerking iets bijdraagt aan de veiligheid van mijn kinderen in die situaties, maar toch helpt het mij ‘om het maar gezegd te hebben’. Loslaten is voor mij niet eenvoudig…
Gelukkig ben ik daarin niet de enige. In ons vak zien we dat het ook voor veel leidinggevenden lastig is om op tijd en effectief los te laten. Natuurlijk is er een verschil tussen opvoeden en leidinggeven. Maar er zijn ook overeenkomsten als het gaat over helpen groeien en durven leren. Vergelijkbare zorgen, vergelijkbare verantwoordelijkheden. We willen als leidinggevende onze medewerkers graag behoeden voor fouten, voor verkeerde beslissingen, voor ongemak, voor pijn. En we willen de beste resultaten halen.
De meeste leidinggevenden die wij tegenkomen in assessments, coaching, trainingen en / of teamontwikkeling worstelen met de vraag wanneer ze hun medewerkers of hun teams los moeten laten. En hoe ze dat moeten doen. Wanneer laat je mensen fouten maken en wanneer grijp je in? Wanneer spreek je mensen aan en wanneer laat je het op z’n beloop? En wat doe je met een team vol ervaren mensen die toch voor alle kleine dingetjes bij aan je bureau staan?
Het liefst wil je dat de mensen die je aanstuurt ‘opgroeien’ tot verantwoordelijke, professionele medewerkers waar je met een gerust hart taken aan kan delegeren, in de overtuiging dat het goed komt.
Thuis merk ik dat het af en toe toch ook best prettig is om nodig te zijn. Te luisteren naar problemen met opleiding, werk en relaties, hier en daar eens advies te geven en soms wat geld toe te stoppen. Kennelijk is het ook in mijn belang om niet helemaal los te laten en vind ik het prettig de illusie te hebben dat ik nog wat invloed heb. Zolang blijf ik toch maar iedere dag ‘doe voorzichtig’ zeggen tegen mijn kinderen.
Benieuwd geworden naar leidinggeven? Klik dan hier