“Daar gaat mijn vak” – Online trainen in een stroomversnelling

1 december 2020
Er is zoveel mogelijk met online leren | HRD Groep

Online leren is in een stroomversnelling gekomen. Voor Human Capital Expert Paula van Hoff is één ding in het bijzonder duidelijk geworden: er is zoveel meer mogelijk dan we dachten. “Maar we moesten wel door een soort mentaal proces om te komen waar we nu staan.”

‘Daar gaat mijn vak’, dacht ik

“In maart dachten we geregeld nog dat dingen niet konden. Zelf dacht ik dat ook. Om heel eerlijk te zijn heb ik zelfs gedacht: daar gaat mijn vak. Trainen betekent toch dat je voor een groep staat? Interactie hebben, voelsprieten uitsteken, veilig leerklimaat creëren. Ik dacht dat al deze dingen niet mogelijk waren als je niet met elkaar in één ruimte bent. Ik bleek ernaast te zitten.

Aannames aan de kant zetten

Gelukkig waren er klanten die pertinent wilden dat de ontwikkeling van deelnemers zou doorgaan. Dus moesten we wel onze aannames aan de kant zetten en oplossingen bedenken. Eerst deden we dat nog door onze bestaande werkvormen en programma’s in een online jasje te gieten. Dat bleek niet te werken. Dus werden we gedwongen écht creatief aan de slag te gaan en het anders aan te pakken.

Trainingen via livestream

Inmiddels omarmen we online leren en ontwikkelen. We verzorgen trainingen volledig online via livestream, compleet met break-out rooms en acteurs. Vooral werken met acteurs wordt online soms als prettiger ervaren dan hoe het ‘vroeger’ ging. Het feit dat je niet fysiek in een ruimte bent en iedereen met je meekijkt vinden mensen fijn. Ook verzorgen we 1-op-1 coaching via videobellen. Dit doen we bijvoorbeeld met deelnemers die minder computervaardig zijn.

Voordelen van online leren

Er zitten veel voordelen aan online leren. Het is laagdrempelig en flexibel. Je hoeft bijvoorbeeld niet te reizen of van je plek af. Daarom werken we nu ook vaak met kortere sessies. Bovendien zien we dat medewerkers persoonlijke ontwikkeling echt aangrijpen als positieve activiteit. Het contact met anderen, even ‘wat anders’ dan functioneel aan het werk. Het plezier dat deelnemers hebben aan een training lijkt vele malen groter. En dát doet natuurlijk iets met de motivatie en daardoor ook met het succes van een training.

Aandachtspunten

Echte problemen of gevaren zie ik niet in de online ontwikkeling. Natuurlijk is het belangrijk dat deelnemers niet gedachteloos van de ene afspraak naar de andere afspraak gaan. Dat geldt ook voor deelname aan een training. Het vraagt aandacht en energie om iets nieuws te leren en dat is met een volle agenda soms lastig. Een andere valkuil is het ‘multitasken’. Deelnemers in een training die tussendoor mail checken, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd hoort zoiets er op dit moment ook gewoon bij. Door simpel even te checken of iemand nog aangehaakt is, krijg ik iemand dan weer terug in de groep.

Blijf inzetten op ontwikkeling

Voor organisaties die nog twijfelen over de online mogelijkheden van persoonlijke ontwikkeling, of het kan en of mensen er wel op zitten te wachten, is mijn boodschap: blijf inzetten op de ontwikkeling van je medewerkers. Blijf net als bij offline leerinterventies goed nadenken over de doelen die je als organisatie hebt, welke kant je op wilt en ga van daaruit nadenken over de invulling. Online is zoveel mogelijk en medewerkers staan hartstikke open voor ontwikkeling. Juist op dit moment.”

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.