Het ontwikkelassessment

ouderwets of onmisbaar?

Blog /
15 oktober 2024
Het ontwikkelassessment: ouderwets of onmisbaar?

Het ontwikkelassessment: ouderwets of onmisbaar?

De afgelopen jaren werden assessments nog wel eens als ouderwets betiteld. Tegen de achtergrond van snel veranderende organisaties en een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, zien we een kentering in deze perceptie. Assessments zijn tegenwoordig vooral ontwikkelassessments, die worden ingezet als nulmeting voor de groei van zowel medewerkers, teams als organisaties. In deze blog beschrijven we hoe ontwikkelassessments helpend zijn bij ontwikkeling en binding van medewerkers.

Het belang van binden en boeien

In de huidige arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om als organisatie nieuwe en bestaande talenten te binden en te boeien. Uit onderzoek blijken riante salarissen niet het antwoord. Daarentegen speelt het benutten van het ontwikkelpotentieel van elk individu een veel grotere rol. Het ontwikkelassessment is dan ook helemaal terug. Werd het voorheen misschien beschouwd als een stoffig relict uit het verleden, inmiddels is het weer een sleutelinstrument in de gereedschapskist van moderne HR-managers. Ontwikkelassessments bieden niet alleen inzicht in de vaardigheden en capaciteiten van individuele medewerkers, maar signaleren ook mogelijkheden voor groei en ontwikkeling die zowel het individu als de organisatie ten goede komen.

Identificeren van verborgen talenten

Ontwikkelassessments zijn waardevol in het identificeren van (verborgen) talenten binnen een organisatie. Ze helpen bij het ondersteunen van persoonlijke ontwikkelingsplannen en het bouwen aan een cultuur die helpend is voor voortdurende groei en verbetering. Door inzicht te krijgen in de sterke punten en ontwikkelingsgebieden van medewerkers, kunnen organisaties gerichte ontwikkelingsprogramma’s opstellen die zowel de prestaties als de tevredenheid van medewerkers verhogen.

Praktische tips voor HR-professionals

1.Start bij indiensttreding met een ontwikkelassessment

Bied een persoonlijk of teamontwikkelassessment aan bij of meteen na indiensttreding. Door het aan te bieden als een start voor verdere groei, haal je het uit de beoordelingssfeer. Dit toont je bereidheid om in hen te investeren.

2.Monitor voortgang met regelmatige feedbacksessies

Plan na de ontwikkelassessments (minimaal) driemaandelijks gesprekken in om de voortgang van medewerkers te monitoren en hen te ondersteunen bij hun professionele groei. Dit creëert een cultuur van voortdurende professionele en persoonlijke ontwikkeling, en daarmee een lerende organisatie.

3.Stimuleer eigenaarschap door medewerkers te betrekken

Waar het assessmentrapport adviezen geeft voor een persoonlijk ontwikkelplan, kan de medewerker daar zelf verdere kleuring aan geven. Dat stimuleert eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor ontwikkeling bij de medewerkers zelf. Bespreek ook hoe hij of zij de voortgang zelf het liefst wil monitoren.

Geïnspireerd?

Onze assessments worden zeer goed gewaardeerd door de diepgang en de coachende insteek, zowel richting deelnemer als opdrachtgevende organisatie. In no-time heeft HRD Groep zich met haar kwaliteitsassessments weten te positioneren in de top 3 van de beste assessmentsbureaus van Nederland. Benieuwd of een assessment jouw organisatie verder kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Bekijk ons complete trainingsaanbod

We believe in Human Capital Growth

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.