Wie schrijft, die blijft?

door Jos Huijser

25 maart 2025

Wie schrijft, die blijft?

Er wordt meer geschreven dan ooit. Boeken, kranten, (social) media, noem maar op. Ik hoor regelmatig de stelling dat we tegenwoordig in een dagelijkse krant net zo veel informatie krijgen als in de middeleeuwen iemand in een leven te verwerken had. Best een uitdaging om datgene daaruit te filteren wat voor ons belangrijk of relevant is. Dat dat niet altijd lukt, is dan ook logisch.

We horen ook dat de jeugd steeds minder leest. Ik hoor bij ons thuis dat het lezen vroeger leuk was, maar omdat ‘het moet’ de lol eraf gaat. Zorgelijk, maar wel begrijpelijk. Er zijn natuurlijk ook bijzonder veel kanalen die aan de jongeren trekken, waar ze aandacht aan moeten geven. Je kan de enorme stroom informatie nou eenmaal niet uitzetten. Hoe moet je je focussen op een boek, als je aan alle kanten geappt, gesnapt of ge-insta’t wordt.

Overigens is het niet alleen de jeugd die veel afgeleid wordt door alle prikkels van buiten en het moeilijk vinden zich te focussen. Mijn (bejaarde) ouders laten zich ook aan alle kanten (af)leiden door appjes, posts, etc. Zodra er een melding binnenkomt, gaan de handen meteen naar de telefoon. Gesprek of geen gesprek. Een hele maaltijd zonder telefoon is lastig, of je nou 8 bent of 80.

Als het ontvangen van informatie al bijzonder ingewikkeld is, hoe zorg je er dan voor dat je binnen het woud aan informatie die we over ons heen gestort krijgen als zender toch gehoord wordt? Hoe bereik je die mensen die je wilt bereiken op zo’n manier dat ze ook jouw boodschap horen en er vervolgens iets mee gaan doen? Politici en media gebruiken de strategie om stelliger en extremer te zijn in hun uitlatingen of hun koppen. Smeuïg, tendentieus en vol cliffhangers om de aandacht vast te houden. Het lijkt erop alsof veel ‘gewone’ mensen diezelfde strategie hanteren als ze zelf iets posten, appen of comments leveren op iets wat een ander gepost heeft.

Maar moet je dan nog harder roepen of extremere middelen gebruiken om gehoord te worden? Wat nou als je ‘gewoon’ informatie wilt overbrengen? Hoe kom je dan door terwijl er aan alle kanten getrokken wordt aan diegene die je wilt bereiken? Met deze vraag houden wij ons bijna dagelijks bezig. Want de enige manier om iemand effectief te beïnvloeden is je in de ander te verplaatsen. En dat vraagt wat van je, ook als, en misschien wel ‘juist als’, schrijver.

 

Benieuwd naar onze schrijftrainingen? Bekijk hier ons aanbod.

Inschrijven nieuwsbrief

* verplicht

We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie voor verwerking zal worden overgedragen aan Mailchimp. Lees hier meer over hoe Mailchimp met privacy om gaat.

NL EN